Podotherapie – podotherapeut
Podotherapie – podotherapeut
Podotherapie
Podos is het Griekse woord voor voet. Podotherapie is voettherapie. De podotherapeut behandelt ook je lichamelijke klachten in je knieën, heupen of lage rug, die met je voeten te maken hebben. In Nederland is podotherapie sinds 1982 erkend als paramedisch beroep. Paramedisch betekent, dat de podotherapeut op verwijzing van een arts of specialist werkt. Een podotherapeut staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en is lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).
Podotherapeut voetklachten bij reuma
Wie is de behandelaar bij voetklachten bij reuma?
• Een medisch pedicure knipt nagels, behandelt eeltvorming, likdoorns, wratten en ingegroeide nagels en verzorgt kloven. Deze kunnen ontstaan door een verkeerde drukverdeling onder je voeten of door niet goed zittende schoenen. Een pedicure met de aantekening Reumatische Voet is gespecialiseerd in het behandelen van voeten van mensen met reuma en werkt vaak nauw samen met de podotherapeut.
• Een podotherapeut behandelt je voet en alle klachten, die daaruit voortkomen. Het gaat hierbij om problemen in je voeten, maar ook in je knieën, heupen of lage rug. Met reuma zijn er vaak voetproblemen. De podotherapeut bespreekt de voetklachten, onderzoekt je voeten en je loopfunctie en maakt een behandelplan om de voetklachten te verminderen of op te lossen.
• Een orthopedisch schoenmaker maakt schoenen op maat voor je voeten. Op maat gemaakte schoenen kunnen een oplossing zijn als gewone schoenen (confectieschoenen) pijn aan je voeten doen of onvoldoende steun geven bij het lopen.
• Een orthopedisch chirurg is gespecialiseerd in het verhelpen van klachten aan je botten, spieren, pezen en gewrichten. Hier zijn verschillende technieken voor, zoals het schoonmaken van een gewricht, verwijderen van loszittende stukjes bot in het gewricht, vastzetten van een gewricht of aanbrengen van een prothese https://reumazorgnederland.nl/gewrichtsprotheses/ (kunstgewricht).
Podotherapeut belangrijk bij behandeling reuma
Waarom is een podotherapeut belangrijk bij reuma?
• Een podotherapeut behandelt je voet en alle klachten, die daaruit voortkomen. Heb je reuma, dan zijn de belangrijkste klachten vaak problemen in je knieën, heupen, lage rug en voeten, pijn, stijfheid, moeite met bewegen en vermoeidheid. Als gevolg van je reuma kun je gezwollen gewrichten krijgen, waardoor je schoenen niet meer goed passen. Ook kunnen er vergroeiingen ontstaan in bijvoorbeeld je voeten, tenen en enkels, waardoor je tenen scheef groeien of over elkaar heen groeien. Hierdoor ontstaan er pijnklachten aan de gewrichten, spieren, pezen en zenuwbanen. Er kunnen pijnlijke drukplekken, zoals eelt, likdoorns, en zelfs wondjes ontstaan in en aan de voeten. Volledige genezing van je reumatische voetklachten is niet mogelijk, maar wel een vermindering van de klachten. Een betere drukverdeling in je voet en verbeterde functie van je voet kunnen de ongemakken van een reumatische voet verminderen. Een goed schoenadvies is belangrijk om het risico van drukplekken en wondjes te voorkomen.
• De podotherapeut behandelt ook de klachten, die ontstaan bij diabetes (suikerziekte). Je kunt naast je reuma ook diabetes krijgen. Hierdoor heb je kans op een verminderde doorbloeding van en naar je voeten. Door minder toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je voet, heb je meer kans op wondjes, die slecht genezen. Een andere mogelijke complicatie is beschadiging van de zenuwen in je voet, waardoor het gevoel in je voet vermindert. Irritaties en pijnprikkels worden minder snel of helemaal niet meer opgemerkt. Het is daarom belangrijk om preventief je voeten te laten controleren op overdruk plekken, zodat je geen wondjes oploopt. Hiermee wordt in het allerergste geval een amputatie voorkomen.
Podotherapeutisch onderzoek
• Intakegesprek
Je bespreekt de pijnklachten, die je hebt en pijnklachten, die je eerder hebt gehad.
• Onderzoek
– De podotherapeut controleert je voeten – enkels – onderbenen – knieën – bovenbenen – heup – bekken en onderrug op eventuele standsafwijkingen. Ook je huid en teennagels worden gecontroleerd.
– Er volgt een drukmeting, waarbij je op een drukmeetplaat gaat staan. De sensoren meten de drukverdeling onder je voeten.
– Bij het functieonderzoek wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van je gewrichten in zowel je voeten, knieën, heup en rug. Dit gebeurt actief (je beweegt) als passief (de podotherapeut beweegt je gewrichten).
– Bij palpatie voelt de podotherapeut welke structuren zijn aangedaan bij je botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen.
– Bij de loopanalyse wordt met een camera gekeken naar hoe je loopt en/of rent en de afwikkeling van de voet, knie, heup en rug.
– Na de loopanalyse volgt de drukmeting, waarbij je lopend of rennend over de drukmeetplaat beweegt.
– Bij de schoeninspectie wordt gekeken naar zaken als: hielkap, loopzool, vetersluiting, teensprong en buigpunt van de schoen.
• Diagnose
Zodra de podotherapeut alle gegevens heeft verzameld, kan er een oorzaak-gevolg verband worden gelegd. Je hoort wat je klacht inhoudt, de oorzaak en de gevolgen hiervan en hoe je klacht het beste behandeld kan worden.
• Behandelplan
Er wordt een behandelplan door de podotherapeut opgesteld, dat met je wordt besproken en waarover je meebeslist.
– Podotherapeutische inlegzolen kunnen bij pijnklachten aan je voet (zoals voorvoetklachten, platvoeten of holvoeten), knie of zelfs rug, ervoor zorgen, dat deze klachten verminderen of verholpen worden, evenals likdoorns of teveel eelt.
– Nagelbeugels voor ingegroeide nagels, nagels die gaan ingroeien of tunnelvormige nagels. De beugel corrigeert de stand van de nagel.
– Ortheses (teenstukjes) voor bescherming van je tenen of de stand van je tenen te verbeteren bij over elkaar liggende (klauw)tenen.
– Medical taping is een tijdelijke behandeling bij overbelasting van spieren en pezen. De elastische tape wordt ingezet bij blessures, vermindering van ontstekingen en vochtophopingen en bij houdingscorrecties.
– Voetbehandelingen aan nagels en huid. Met een freestechniek of een scalpel worden likdoorns of eelt weggehaald.
– Spierversterkende oefeningen en rekoefeningen.
– Voorlichting en advies over schoenen.
– Oefeningen voor thuis.
• Controle afspraken
Tijdens deze afspraken bespreken jullie samen of de behandelmethode werkt of dat het aangepast moet worden.
Podotherapeutische tips bij onderhoud voeten
• Bekijk regelmatig je voeten om te zien of je geen wondjes, blaren, eelt of vergroeiingen hebt.
• Verwijder eelt en likdoorns niet zelf, maar ga naar de medisch pedicure of podotherapeut.
• Knip je voetnagels op tijd recht af (niet de hoekjes wegknippen) en knip ze vooral niet te kort.
• Kun je de voetnagels niet goed bijhouden, ga dan naar een medisch pedicure of podotherapeut.
• Was je voeten dagelijks met handwarm water en droog ze goed af, vooral ook tussen je tenen.
• Smeer je voeten dagelijks in met een crème of zalf.
• Gebruik geen crème of zalf tussen je tenen om de kans op wondjes door een weke huid te voorkomen.
• Voorkom druk en wrijving op je voeten door niet op blote voeten te lopen.
• Draag iedere dag goed ventilerende, schone wollen of katoenen sokken.
• Draag goed passende schoenen, altijd breed genoeg, hoog genoeg bij de neus en stevig genoeg, liefst van soepel leer en zonder drukkende stiksels.
• Draag schoenen met veters of klittenbandsluiting, die losser kunnen, als je voeten opzwellen.
• Koop je schoenen in de namiddag, als je voeten iets zijn opgezwollen. Zo voorkom je de aankoop van te smalle of knellende schoenen.
• Vraag je reumatoloog of reumaverpleegkundige bij je (controle)afspraak of er iets met je voeten aan de hand is of is veranderd.
• Spreek af, dat je voeten minstens een keer per jaar gecontroleerd worden.
Meer informatie podotherapie
Meer weten over podotherapie en de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP)? Kijk eens op https://www.podotherapie.nl/de-podotherapeut/algemeen
Meer weten over podotherapie bij reuma? Kijk eens op https://rondompodotherapeuten.nl/reumapatienten
Vragen over reuma en podotherapie? Stel je vraag op [email protected]