De Alliance for Balanced Pain Management heeft aanbevelingen gedaan voor een betere aanpak van pijn. Wat zijn de medische mogelijkheden om pijn te bestrijden? Wat is de meerwaarde van aanvullende paramedische therapie? En wat is het belang van het aanpakken van de psychosociale aspecten van pijn?
Focus op de mens achter de pijn
Bij pijnbestrijding is het belangrijk dat de mens die pijn heeft voorop staat, niet zozeer de pijn op zich. Dat begint met het begrijpen wie de mens achter een patiënt met pijnklachten is. Wat voor de één een geschikte behandeling is, valt voor een ander minder optimaal uit. Mensen verschillen in hun persoonlijke omstandigheden, in de doelen die zij stellen bij een behandeling (zoals de trap weer kunnen oplopen of kunnen blijven wandelen met de hond) en in de plannen die zij hebben (zoals een kinderwens, carrière). Ook verschillen mensen in hun algehele fysieke- en emotionele gezondheid en in de (combinaties van) aandoeningen die zij kunnen hebben.
Aanbevelingen voor een betere aanpak van pijn
Vanuit deze focus op de mens met pijn zijn 5 aanbevelingen gedaan:
- Medicatie: Maak een duidelijk overzicht van medicatie mogelijkheden voor het behandelen van pijn. Maak per medicatie-optie duidelijk wat de voor- en nadelen, bijwerkingen en mogelijke lange termijn gevolgen van het gebruik ervan kunnen zijn.
- Paramedische therapie: Maak toegang mogelijk tot paramedische behandelopties van pijn waaronder fysiotherapie en oefentherapie.
- Psychosociale aspecten van pijn: Besteed aandacht aan de psychosociale aspecten van ervaren pijn als onderdeel van de pijnbestrijding. Pijn veroorzaakt stress en vermindert de kwaliteit van leven. Het heeft veel invloed op je leven thuis, op het werk maar ook op je sociale leven. Dit kan de ervaren pijn verergeren waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Aanvullende behandelingen zoals psychotherapie en mindfulness zijn belangrijk om te overwegen om deze cirkel te voorkomen of te doorbreken.
- Multidisciplinaire samenwerking: Bevorder de samenwerking tussen zorgverleners vanuit verschillende disciplines om mensen met pijn zo effectief en passend mogelijk te behandelen.
- Toegang tot behandeling: Los de barrières op die een eerlijke toegang tot pijnbestrijding in de weg staan. Deze barrières zijn:
-
- Te weinig specialisten in pijnbestrijding
- Te weinig aandacht voor pijnbestrijding in de geneeskunde en verpleegkunde opleidingen
- Te weinig kennis bij patiënten over de behandelmogelijkheden voor pijn.
- Stigma dat rust op mensen met pijn waardoor mensen niet durven te ‘zeuren’ over hun pijn.
- Vergoedingsmogelijkheden door verzekeraars van erkende behandelingen voor pijn.
Meer informatie
Lees ook de Engelstalige Factsheet voor meer informatie over de bovenstaande aanbevelingen.
Over De Alliance for Balanced Pain Management
De Alliance for Balanced Pain Management bestaat uit een samenwerking van organisaties om pijn beter te kunnen bestrijden, het ‘over gebruik’ van pijnmedicatie tegen te gaan en de zorg rondom pijnbestrijding beter in te richten. De afgelopen maanden heeft een werkgroep genaamd, de Pain Management Best Practices Inter-Agency Task Force, aanbevelingen gedaan voor een betere behandeling van pijn.