Patiëntvriendelijke termen in bijsluiters
In de bijsluiter vind je hoe je een medicijn moet gebruiken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt bijsluiters en keurt ze goed. Daarvoor is het belangrijk dat de informatie in de bijsluiter begrijpelijk en leesbaar is. Dat stimuleert goed gebruik van medicijnen. Daarom staan er in de bijsluiter patiëntvriendelijke vertalingen van medische termen. Het CBG heeft een lijst met ruim 800 van deze patiëntvriendelijke termen gemaakt.
Leesbare en begrijpelijke bijsluiter
Voor iemand die een medicijn gebruikt, moet de bijsluiter goed leesbaar en begrijpelijk zijn. De lijst met patiëntvriendelijke vertalingen van medische termen van het CBG helpt daarbij. Het landelijk expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos heeft alle patiëntvriendelijke termen uit deze lijst getest. Pharos heeft de woorden daarvoor voorgelegd aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij hebben aangegeven of de woorden inderdaad voldoende begrijpelijk en leesbaar zijn.
Toolkit voor het maken van een begrijpelijke bijsluiter
Om mensen te helpen bij het maken van een begrijpelijke bijsluiter, heeft het CBG een pagina ontwikkeld met tips en hulpmiddelen. In deze Toolkit staat bijvoorbeeld welke tekstdelen in de bijsluiter al vast liggen en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken om de bijsluiter begrijpelijk te maken. De lijst met patiëntvriendelijke termen is zo’n hulpmiddel, net als voorbeeldzinnen en schrijfadviezen.
Lijst met patiëntvriendelijke termen
De complete lijst met patiëntvriendelijke vertalingen voor medische termen kun je downloaden via de website van het CBG. In de lijst staat bijvoorbeeld dat de aanvangsdosis betekent hoeveel pillen of injecties je aan het begin krijgt of moet innemen. Andere voorbeelden van patiëntvriendelijke termen zijn ‘’ontsteking’’ voor ‘’inflammatie’’ en ‘’blauwe plek’’ voor ‘’hematoom’’. In de lijst met patiëntvriendelijke termen staat ook uitleg. Zo wordt psoriasis uitgelegd als een ziekte van de huid, waarbij de huid rood en droog is. Ook geeft de lijst patiëntvriendelijke termen en uitleg voor verschillende reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en sclerodermie.
Voorbeeldzinnen, schrijfadviezen en andere hulpmiddelen
Naast de lijst met patiëntvriendelijke termen kun je bij het CBG ook voorbeeldzinnen en schrijfadviezen vinden om de leesbaarheid van bijsluiters te verbeteren. De voorbeeldzinnen gaan over wat je moet doen als je een medicijn vergeet, als je zwanger bent of borstvoeding geeft, en over rijvaardigheid bij het gebruik van een medicijn. In de schrijfadviezen staan bijvoorbeeld tips voor de lay-out en woordkeus, om de bijsluiter zo begrijpelijk mogelijk te maken.
Daarnaast kunnen digitale tools zoals ishetb1.nl helpen bij het ontwikkelen van een begrijpelijke bijsluiter, om te checken of een woord voldoende begrijpelijk is. Ook kun je betrouwbare websites zoals thuisarts.nl of apotheek.nl gebruiken, om te kijken welke termen zij gebruiken voor medische aandoeningen of voor informatie over medicijnen.
Tips voor patiëntvriendelijke termen
In de Toolkit voor een begrijpelijke bijsluiter van het CBG staan ook een aantal tips en voorbeelden van patiëntvriendelijke termen. Zo is het belangrijk om iemand direct aan te spreken en om spreektaal te gebruiken. Ook is het fijner om cijfers in een bijsluiter in getallen te lezen dan in woorden. Dit zijn dan ook keuzes die de ontwikkelaars van een bijsluiter kunnen maken om de bijsluiter zo begrijpelijk en leesbaar mogelijk te maken. Twijfel je toch hoe je jouw medicijn moet gebruiken? Neem dan contact op met je huisarts of apotheker.