Patientpartners en patient advocates voor de camera
Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Maar hoe breng je die woorden het beste in beeld? Met die vraag gingen de patientpartners en patient advocates van RZN aan de slag tijdens de Inspiratiebijeenkomst op zaterdag 28 oktober. Gewapend met hun eigen telefoon vertelden zij hun verhaal. Het resulteerde in creatieve campagnes maar vooral ook in veel plezier.
“Aandacht vasthouden, daar gaat het om bij beeld.” vertelt Anita Janssen bij de start van de Inspiratiebijeenkomst. Anita is camerajournalist en regisseur. Vanuit haar bedrijf ABC communicatie & mediaproducties geeft zij o.a. mediatraining maar ook de training van vandaag: ‘Filmen met je telefoon’. “Als het je lukt om met een filmpje de aandacht van je publiek voor 3 seconden vast te houden, dan zal 65% van je publiek ook 10 seconden blijven kijken. Je hebt dus maar heel kort de tijd om die aandacht te pakken.” aldus Anita.
Een pakkende introductie
Om die aandacht te pakken kan je het ‘situatie-emotie-plot’ ezelsbruggetje toepassen. Dat ezelsbruggetje kan je ook gebruiken wanneer je jezelf moet voorstellen in een groep. Anita legt uit: “Als ik gewoon zou zeggen: ‘Hallo, ik ben Anita Janssen en ik ben de trainer van vandaag.’ dan is dat niet zo spannend. Maar als ik zou zeggen: ‘Wat was het vroeg en donker toen mijn wekker vanochtend afging. Ik moest even moed verzamelen om de warme dekens van mij af te schudden en op te staan. Misschien voelde dat voor jullie ook zo?’ dan zijn mensen gelijk alerter.”
Mag ik mezelf even voorstellen …
Met dit ezelsbruggetje in gedachten, gaan de deelnemers aan de slag met hun eigen telefoon. Ze stellen zichzelf voor met een filmpje. Al snel is het een drukte van belang. Waar de ene deelnemer meteen een spontane opname maakt, wil de ander ‘de tekst, locatie en belichting’ vooraf goed in kaart brengen. Als groep bekijken we de opnames, waarbij ieder even enthousiast in beeld komt. We leren meteen de eerste kneepjes van het ‘filmen met je telefoon’-vak.
Tips en Tricks:
- Goed geluid
Zo is een telefoon inderdaad gemaakt om mee te bellen. Bij een beeldopname via je telefoon zal deze al het geluid oppakken. Hou je telefoon dan ook zo dicht mogelijk bij de persoon die aan het vertellen is. Gebruik de microfoon van je ‘oortjes’ en doe deze in de decolleté van de persoon die praat. Je kunt ook je ear-pods gebruiken.
- Stabiel beeld
Voor een vast beeld is een selfie stick een goede oplossing. Je kunt ook je arm stevig in je zij zetten voor stabiliteit, net als een ‘pop-socket’ om je telefoon goed vast te kunnen houden.
- Gelijkwaardig contact
Ook is het goed om op ooghoogte te filmen, dan ben je gelijkwaardig aan de kijker. Tenzij je juist wat dominanter (onderaf filmen) of onderdaniger (bovenaf filmen) in beeld wil komen.
- Passende omgeving
Houd rekening met de omgeving waarin je filmt: is het rumoerig? past de omgeving bij wat ik wil vertellen? voegt de omgeving iets toe of leidt het juist af van de persoon die vertelt?
- Een ander filmen of jezelf
Wanneer je iemand interviewt dan is het goed die persoon met je telefoon links of rechts in beeld te brengen. De kijker herkent dit als de ‘interview’ setting. Wanner je jezelf filmt, kan het helpen om jezelf niet te zien op je scherm. Dat kan door jezelf bijvoorbeeld met de achterkant van je mobiel te filmen.
- Rasterlijnen
Ook is het goed om je camera aan te zetten met rasterlijnen op het beeldscherm. Dit zijn hulplijnen die kunnen helpen om je beeld goed uit te vullen.
- Belichting
Film tot slot altijd met het licht mee en gebruik je lampje bij donker beeld.
Pakkend vanuit het hart
Na een stukje theorie is het tijd voor de volgende opdracht. Deelnemers gaan in groepjes uit elkaar om de eerste seconden van een pakkend filmpje te maken (maximaal 1 minuut). De opdracht resulteert al snel in levendige gesprekken, gepassioneerde filmopnames en indrukwekkende eindresultaten. Een close-up van een sieraad (of is het een zilveren hand-orthese?), een paniekvlucht voor een moordenaar (of gewoon iemand die dringend de wc zoekt en de deur niet open kan maken?), een promo voor nieuwe kamerplanten (of dat je met reuma niet achter de geraniums wil zitten?). Het zijn allen filmpjes waar je naar wil blijven kijken. Filmpjes die aandacht vragen voor reuma. Filmpjes die niet zo mooi waren geworden als ze niet recht uit het hart waren gemaakt door mensen die zelf met reuma worstelen.
Geen woorden maar beelden
We kijken terug op een leerzame, maar vooral interactieve en gezellige dag met de patientpartners en patient advocates van RZN. Een dag waar verder geen woorden voor nodig zijn als je de foto ziet:
Doe mee en word Patientpartner of Patient advocate!
Wil jij jouw ervaring ook delen in projecten over reuma? Doe dan mee aan ons netwerk van ervaringsdeskundigen. Kijk op onze website bij deel jouw ervaring en word Patientpartner of Patient advocate. Je kunt ons ook altijd vrijblijvend mailen voor meer informatie via: [email protected].