Patiëntenfederatie pleit voor uitstel nieuw vergoedingssysteem geneesmiddelen
“De plannen van de overheid voor een nieuwe manier om geneesmiddelen te vergoeden zijn zo ingewikkeld dat het beter is met de invoering ervan te wachten. Alleen uitstel van de invoering kan ervoor zorgen dat patiënten en hun organisaties genoeg tijd krijgen om mee te denken over het vergoedingssysteem (GVS).” Dat stelt de Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Geneesmiddelenvergoedingssysteem
GVS staat voor Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). In het GVS wordt de vergoeding van medicijnen geregeld. Medicijnen die niet in het GVS zijn opgenomen, worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Medicijnen die wel in het GVS zijn opgenomen, moeten door je zorgverzekeraar worden vergoed. Aan deze vergoeding zit wel een limiet.
Een maximale vergoeding voor een medicijn binnen een cluster
Medicijnen binnen het GVS zijn ingedeeld in clusters. Medicijnen binnen een cluster zijn onderling te vervangen. Voor ieder cluster is een limiet vastgesteld van de maximale vergoeding van een medicijn binnen het cluster. Als de prijs van een medicijn binnen een cluster boven die vergoedingslimiet uitkomt, moet je als patiënt zelf het verschil bijbetalen. Dit noemen we de ‘eigen bijdrage’. Vanaf 2019 geldt een maximale eigen bijdrage van 250 euro per verzekerde per jaar.
Een nieuw vergoedingssysteem vanaf 1 januari 2023
Ernst Kuipers is de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij wil dit vergoedingssysteem vernieuwen. Het nieuwe vergoedingssysteem zou al vanaf 1 januari 2023 van start gaan. De vernieuwing bestaat vooral uit het opnieuw vaststellen van de vergoedingslimieten per cluster. Daarbij zal er per cluster ten minste één geneesmiddel zijn waarvoor je geen eigen bijdrage hoeft de betalen. Daarnaast wil Kuipers de maximale eigen bijdrage voor de komende twee jaar opnieuw op 250 euro zetten per verzekerde per jaar.
Geef duidelijkheid over limieten
Volgens de Patiëntenfederatie is er een grote kans dat het nieuwe vergoedingssysteem veel patiënten zal dwingen om te wisselen van medicijn. Zeker patiënten die veel en verschillende medicijnen moeten gebruiken. Het is volgens de Patiëntenfederatie belangrijk om eerst de tijd te nemen om de kosten van de nieuwe manier van werken uit te rekenen. Dan wordt duidelijk hoeveel geneesmiddelen in een cluster onder een voorgestelde limiet vallen of erboven.
Neem de stem van de patiënt mee
Ook pleit de Patiëntenfederatie voor meer samenwerking. “Het is belangrijk om met patiëntenorganisaties en behandelaars eerst een zorgvuldige inhoudelijke toets te doen op de samenstelling van de clusters. En daarbij de ervaringen van patiënten goed te betrekken en mee te wegen.”
Reactie op vragen uit het veld
Naast de Patiëntenfederatie hebben ook andere partijen in het zorgveld hun onrust gedeeld. Op 4 juli beantwoordde minister Kuipers de vragen die door verschillende fracties van de Tweede Kamer waren ingediend. Ook de vragen van de Patiëntenfederatie kwamen aan de orde. Het verslag tref je hier.