Patiënten melden andere bijwerkingen dan zorgverleners
Mensen die medicijnen gebruiken, kijken op een andere manier naar bijwerkingen van hun medicijnen dan zorgverleners. Patiënten melden soms hele andere bijwerkingen dan zorgverleners. Ook melden ze vaak voorkomende bijwerkingen waarvan zij last hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb. Het is dus belangrijk dat zowel patiënten als zorgverleners bijwerkingen van medicijnen en vaccins bij Lareb melden. Daarnaast is het belangrijk dat patiënten bijwerkingen altijd met hun zorgverlener bespreken.
Eigen kijk op bijwerkingen
Bijwerkingen kunnen enorme gevolgen hebben voor het gebruik van medicijnen. Bijwerkingen kunnen leiden tot therapieontrouw, dosisvermindering of zelfs het (zelfstandig) stoppen van de medicatie. Kennis over bijwerkingen komt vooral uit onderzoeken waarin het perspectief van de zorgverleners doorslaggevend is. Echter, mensen die de medicijnen gebruiken hebben een eigen kijk op de ervaren bijwerkingen. En dit perspectief kan verschillen met die van de zorgverlener.
Patiënten kunnen de last van een bijwerking aangeven
Meldingen van patiënten zijn een waardevolle toevoeging op de geneesmiddelenbewaking, omdat patiënten bijwerkingen vaak uitgebreider en minder gefilterd beschrijven dan zorgverleners. Bovendien melden ze soms hele andere bijwerkingen dan zorgverleners. Daarnaast kunnen patiënten aangeven hoeveel last ze eigenlijk hebben van een bijwerking en wat het effect op het dagelijks leven is.
Lareb vergeleek gemelde bijwerkingen door patiënten en zorgverleners
Bijwerkingencentrum Lareb onderzocht in de monitor Biologische Medicijnen de bijwerkingen die de patiënten ervaren van hun biologische geneesmiddel. Lareb vergeleek de gemelde bijwerkingen van patiënten met de gemelde bijwerkingen van zorgverleners voor twee biologische medicijnen: etanercept en adalimumab.
De aard van de bijwerkingen verschilt
De aard van de bijwerkingen die patiënten en zorgverleners melden verschilt significant voor zowel etanercept als adalimumab:
- Zorgverleners leggen vooral bijwerkingen vast die aanleiding geven tot het stoppen van de medicatie of tot andere aanpassing van de behandeling. Ook melden zorgverleners vaak ernstige bijwerkingen.
- Patiënten melden ook vaak voorkomende bijwerkingen waarvan zij last ondervinden. Ook melden zij minder bijwerkingen die alleen door klinisch-chemische parameters, zoals bloedwaarden, zichtbaar zijn.
Blijf je bijwerking melden!
Zorgverleners en patiënten kijken dus anders naar bijwerkingen. Hierdoor is het belangrijk dat mensen die medicijnen gebruiken en bijwerkingen ervaren, altijd zelf hun bijwerkingen bij Lareb melden. Ga er dus niet vanuit dat jouw zorgverlener jouw bijwerkingen bij Lareb meldt, maar doe dat ook altijd zelf!
Bespreek bijwerkingen met je zorgverlener
Daarnaast is het belangrijk dat je eventuele bijwerkingen van geneesmiddelen altijd met je zorgverlener bespreekt. Zo kunnen jullie samen kijken naar de mogelijke oplossing. Tips voor hoe en welke thema’s je met je zorgverlener kunt bespreken, zijn te vinden op de gesprekskaarten van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.
Bron
Pharmaceutisch Weekblad (1 oktober 2021; 156 / 39; p.17-18)