NRC en Zembla deelden begin juli 2020 informatie over vervuiling van paracetamol met para-chlooraniline (PCA), een stof die mogelijk kankerverwekkend is. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt de hoeveelheid PCA in de geteste paracetamol echter niet boven de toegestane hoeveelheid uit en is paracetamol nog steeds veilig om te gebruiken. In onderstaande het bericht van het CBG.
PCA in paracetamol onder de limiet
Bij de productie van medicijnen, onafhankelijk van de manier van produceren, kunnen in zeer kleine hoeveelheden andere chemische stoffen ontstaan. Er gelden strenge limieten voor dit soort stoffen. Deze stoffen mogen dus wel in paracetamol zitten, zolang het gehalte onder de veilige limiet blijft. Voor PCA geldt de strikte limiet van maximaal 34 microgram inname per dag. De batches die NRC en Zembla lieten onderzoeken, vallen ruim onder deze limiet.
Limiet vastgesteld op basis van maximale dosis
Bij het vaststellen van deze limiet wordt er van de ergste situatie uitgegaan, waarbij iemand zijn leven lang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruikt. Deze limiet is gebaseerd op een verwaarloosbaar risico: één persoon extra die kanker krijgt op 100.000 mensen die levenslang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruiken (3 gram paracetamol, oftewel 6 tabletten van 500 mg, verkregen zonder doktersrecept). Bij kortdurend gebruik is het risico nog vele malen lager.
Verschil in limiet tussen voedsel en medicatie
Waarom is er een verschil in limieten voor PCA tussen voedsel en medicijnen? Medicijnen gebruik je niet zomaar, maar bij een klacht of ziekte. Daarom is voor een geneesmiddel een hogere limiet toegestaan dan voor voedingsmiddelen: de voordelen wegen op tegen de nadelen. Daarnaast is er bij voedingsmiddelen geen maximaal- toegestane hoeveelheid die je mag gebruiken, zoals bij medicijnen. Via je voedsel kun je dus veel meer binnenkrijgen dan bij een geneesmiddel.
Scherpe controles op veiligheid
Zoals het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) in een toelichting heeft aangegeven, nemen het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de veiligheid van paracetamol heel serieus. Zij zullen nagaan of er aanwijzingen zijn dat er batches paracetamol in Nederland zijn verkocht die de PCA-limiet overschrijden. Ook treden zij in contact met collega-organisaties in Europa om bevindingen te bespreken. Mochten deze overleggen daar aanleiding toe geven, dan ondernemen zij gepaste acties.