Op weg naar gepersonaliseerde reumazorg
Hoe kan de zorg voor mensen met reuma (nog) beter? Op dinsdag 23 november organiseerden het Maasstad Ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente en het St. Antonius Ziekenhuis het webinar ‘Op weg naar gepersonaliseerde reumazorg’. Deze drie Santeon ziekenhuizen werken via het Samen Beter programma aan het verbeteren van de zorg voor mensen met reuma. De inzichten uit dit programma geven inspiratie tot (digitale) vernieuwing. Tijdens het webinar werd besproken hoe de reumazorg zowel op lokaal als landelijk niveau (nog) beter kan.
Lokale verbeterteams
Een nationale aanpak voor het verbeteren van zorg is erg belangrijk. Maar wat minstens net zo belangrijk is, is de lokale zorg. Patiënten zijn namelijk vooral binnen hun eigen regio in contact met hun arts(en) en verpleegkundigen. Bij reuma heb je daarnaast vaak te maken met zorgverleners uit verschillinde disciplines. Daarom is een multidisciplinaire samenwerking in lokale verbeterteams van groot belang voor passende reumazorg. Zo’n verbeterteam bestaat bijvoorbeeld uit een reumatoog, reumaverpleegkundige, fysiotherapeut, apotheker en maatschappelijk werker.
Verbeteringen door transparantie
Er is altijd ruimte voor verbetering van de zorg voor mensen met reuma. Je moet alleen wel weten waar die ruimte zit. Verbetering binnen de reumazorg kan je in 3 stappen bereiken:
- Formuleer een concrete vraag voor verbetering. Doe dit vanuit een multidisciplinair verbeterteam en samen met patiënten met reuma.
- Denk samen in oplossingen en geef vooral prioriteit aan de stem van de patiënten met reuma.
- Prioriteer verbeteringen en ga hiermee aan de slag als multidisciplinair verbeterteam samen met patiënten met reuma.
Verbetering door samen beslissen
Een van de punten voor verbetering binnen de reumazorg is het gesprek tussen reumaprofessional en patiënt. Veel gesprekken richten zich nog te veel op enkel de ziekteactiviteit van de reuma. Reuma omvat echter veel meer dan alleen de DAS-meting (Disease Activity Score). Mensen lopen in hun leven met reuma tegen allerlei uitdagingen aan zoals pijn, vermoeidheid of problemen op het werk. Deze uitdagingen kan je uitvragen via een vragenlijst die patiënten voorafgaand aan hun bezoek bij de reumatoloog/reumaverpleegkundige invullen. De uitkomsten van deze vragenlijst geven een veel breder beeld van hoe het met de reuma gaat. Ze vormen ook het vertrekpunt voor een goed gesprek in de spreekkamer tussen reumatoloog/reumaverpleegkundige en patiënt.
In de praktijk blijkt echter dat deze vragenlijst lang niet altijd door patiënten wordt ingevuld. Zo’n vragenlijst kost tijd en is voor mensen soms lastig in te vullen. Ook is niet altijd duidelijk voor patiënten waarom de vragenlijst moet worden ingevuld. Om de respons op zo’n vragenlijst te verhogen zijn een aantal dingen belangrijk: goede voorlichting, reminders voor het invullen van de vragenlijst, het bespreken van de vragenlijst in de spreekkamer en Computer Adaptive Testing (CAT). CAT is een systeem waarbij iemand alleen die vragen hoeft in te vullen, die a.d.h.v. de antwoorden op eerdere vragen, nog relevant zijn om in te vullen. Op die manier is de vragenlijst gerichter en duurt het invullen minder lang. CAT is op dit moment nog in ontwikkeling.
Gepersonaliseerde zorg in de toekomst
Reumazorg zal beter afgestemd moeten worden op de behoeften van ieder persoon met reuma. Deze gepersonaliseerde zorg is zorg die gebaseerd is op:
- uitkomsten (zoals ziekteactiviteit, pijn, vermoeidheid, arbeidsparticipatie) die relevant zijn voor de patiënt.
- een proces van samen beslissen met de patiënt, zowel thuis als in de spreekkamer.
- multidisciplinaire samenwerking.
- de juiste plek: in het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan.
- voorspelmodellen o.b.v. gegevens van grote aantallen patiënten in dezelfde situatie.
- gepersonaliseerde behandelprotocollen.
Terugkijken
Wil je het gehele webinar of een specifieke deelsessie terugkijken? Dat kan via de volgende links:
- Het gehele webinar ‘Op weg naar gepersonaliseerde reumazorg’
- Deelsessie 1: van DBC code tot waardevolle stuurinformatie
- Deelsessie 2: samen beslissen in de spreek- en huiskamer
- Deelsessie 3: hebben gepersonaliseerde medicatieprotocollen invloed op de patiëntwaarde en maatschappelijke lasten?