Op weg naar een gezonder leven met chronische pijn
Chronische pijn kan een grote invloed hebben op je leven. Bepaalde dingen zijn ineens niet meer vanzelfsprekend, zoals een volle werkdag. En je moet misschien activiteiten opgeven die je graag doet. Naast lichamelijke klachten kun je je daardoor ook mentaal minder goed voelen. Op 19 januari organiseerde De Academische Werkplaats Revalidatie daarom een webinar over ‘Gezond leven met Chronische pijn’. Zorgverleners en mensen die leven met chronische pijn vertelden hoe je ermee kan leren omgaan. En wat je zelf kunt doen om de invloed van de pijn op jouw leven te verminderen.
Wat is chronische pijn?
Pijn is chronisch als je er meer dan 3 maanden last van hebt. Steeds meer mensen leven met chronische pijn. 1 op de 5 mensen in Nederland heeft er last van. Veel mensen moeten door de pijn bepaalde dingen in hun leven opgeven. Het doet daardoor niet alleen veel met je lichaam, maar ook met je geest. Chronische pijn heeft dan ook op iedereen een ander effect. Voor de een valt werk weg, voor de ander is het verdrietig dat sport, een opleiding, of het gezinsleven verandert.
De invloed van je karakter en de omgeving
Tijdens het webinar deelden artsen een bio-psycho-sociaal model van chronische pijn. Dat betekent dat naast je lichaam ook je gevoelens en omgeving meespelen. Als je je bijvoorbeeld snel verdrietig voelt, word je terughoudender naar de buitenwereld. Dat is van invloed op je omgeving. Je wereld wordt kleiner, waardoor je je nog verdrietiger kunt gaan voelen. Daardoor ervaar je meer pijnklachten. Als je erachter komt welke factoren bij jou meespelen, kun je deze veranderen. Je kunt dan beter leren omgaan met de pijn.
Omgaan met chronische pijn
Om leren om te gaan met chronische pijn, is het belangrijk om te accepteren dat het niet meer weggaat. Maar die acceptatie is niet altijd even makkelijk. Ilona Thomassen, voorzitter van Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem, deelde tijdens het webinar materialen die je hierbij kunnen helpen. Zo bestaan er verschillende boeken, apps en online modules. Deze materialen kunnen je helpen aanpassingen te maken in je leven, die de pijn verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen je conditie op te bouwen, zodat je lichamelijk vooruitgaat. Het kan eng zijn om dit alleen te doen. Daarom is het goed om bij je zorgverlener na te vragen wat de mogelijkheden zijn. Je mag vaak meer dan je zelf denkt. En door je te richten op alles wat je wel kunt, vermindert de invloed die de pijn heeft op je leven.
Welke zorgverleners kunnen mij helpen?
Je huisarts kan je meer informatie geven over jouw pijn. Ook kan je huisarts je doorverwijzen naar andere zorgverleners, zoals een fysiotherapeut of psycholoog. Zij kunnen je helpen inzicht te krijgen in je pijn. Daardoor leer je voorzichtig stappen te zetten naar een gezondere leefstijl. Je kunt ook kiezen voor een intensiever begeleidingstraject. Tijdens het webinar deelde iemand die zelf leeft met chronische pijn het traject dat zij heeft doorlopen. Ze kwam na verschillende diagnoses terecht bij de pijnrevalidatie. Hier kijkt een gespecialiseerd revalidatieteam samen met jou naar jouw situatie. Daarna bekijken jullie welke behandelmogelijkheden daarbij passen. Samen zetten jullie stappen naar een gezonder leven met chronische pijn.
Webinars ‘Ik en mijn gezondheid’
Het webinar ‘Gezond leven met Chronische pijn’ was de eerste in een reeks webinars over ‘Ik en mijn gezondheid’. In deze webinars wordt aandacht besteed aan gezond leven met een aandoening. Zo kom je te weten hoe jij zelf je kwaliteit van leven kunt verbeteren. Wil je graag bij de andere webinars in deze reeks aanwezig zijn? Houd dan de website van Adelante in de gaten.
Over De Academische Werkplaats Revalidatie
De Academische Werkplaats Revalidatie is een samenwerkingsverband tussen zorggroep Adelante en de Universiteit Maastricht. Hier werken zorgverleners, onderzoekers en docenten samen om de revalidatiezorg te verbeteren.
Meer informatie:
- Wil je het webinar over Gezond leven met Chronische pijn graag terugkijken? Klik dan hier
- Video ‘Ik en mijn gezondheid’ – De Academische Werkplaats Revalidatie
- Terugblik webinar Reuma en Chronische pijn – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- De impact van pijn op mijn leven – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland