Op weg naar een Europees kwaliteitslabel voor gezondheidsapps
Veel mensen gebruiken gezondheidsapps. Of het nu is om je slaapritme bij te houden, stappen te tellen of een aandoening te monitoren. Het aanbod van apps is echter enorm en een goede keuze maken ingewikkeld. Daarom wordt er binnen het onderzoeksproject Label2Enable in Europees verband gewerkt aan een kwaliteitslabel voor gezondheidsapps. De Universiteit van Amsterdam ontwikkelde hiervoor uitlegvideo’s, samen met ervaringsdeskundigen van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN)
Het kiezen van de juiste gezondheidsapp
Gezondheidsapps spelen een steeds belangrijkere rol in de gezondheidszorg. Zij bieden mensen de mogelijkheid om hun gezondheid te monitoren, en soms ook informatie met zorgverleners te delen. Er zijn echter talloze apps beschikbaar en het is daardoor lastig een keuze te maken. Welke app gaat er zorgvuldig met je gegevens om? Brengt het gebruik van de app risico’s met zich mee? Is de app eenvoudig in gebruik? Dit zijn allemaal belangrijke kenmerken, vooral van gezondheidsapps, maar reviewscores in de App Store of Google Play Store zeggen er weinig tot niets over.
Kwaliteitslabel voor gezondheidsapps
Om consumenten beter te helpen wordt in Europees verband een kwaliteitslabel voor gezondheidsapps gemaakt. Een app met zo’n label toont aan dat deze aan een bepaalde kwaliteit voldoet. Het nieuwe kwaliteitslabel voor gezondheidsapps geeft de uitkomsten van een toets van een app weer op verschillende onderdelen. Onafhankelijke experts controleren of de app onder andere eenvoudig in gebruik is, of zorgprofessionals betrokken waren bij de ontwikkeling van de app, en of de gegevensbeveiliging op orde is. Dit levert een rigoureuze test van de app, maar ook een uitgebreid label op. Een uitleg bij het label is daarom gewenst.
Groepsinterviews
Om ervoor te zorgen dat iedereen het kwaliteitslabel voor gezondheidsapps kan gebruiken, zijn er uitlegvideo’s gemaakt door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Zij hebben hierbij onder andere hulp gekregen van de ervaringsdeskundigen uit het netwerk van ReumaZorg Nederland (RZN). In verschillende groepsinterviews (co-creatiesessies) hebben ervaringsdeskundigen met reuma gedeeld aan welke informatie of uitleg over het label zij behoefte hebben en op welke manier. Daarnaast deelden zij tegen welke zaken mensen met reuma kunnen aanlopen bij het gebruik van een app voor hun ziektemanagement. Dit leverde waardevolle informatie op voor de onderzoekers. Deze informatie is vervolgens gebruikt om uitlegvideo’s te maken.
De uitlegvideo’s
Op basis van de informatie zijn verschillende scripts ontwikkeld. Hiervan heeft een animatiestudio zes verschillende uitlegvideo’s gemaakt. De belangrijkste video’s gaan over waarom een label nodig is, waar je een label kunt vinden en de verschillende aspecten van het label. Deze video’s hebben de onderzoekers voorgelegd aan de gebruikers om hun mening te krijgen en te controleren of het perspectief van de eindgebruiker goed is verwerkt.
Hoe nu verder?
Momenteel worden de uitlegvideo’s verder verbeterd. Ook wordt in een ander onderzoek gekeken wat de toegevoegde waarde is van de video’s voor gebruikers. Grote vraag is natuurlijk of de video’s samen met het kwaliteitslabel voor gezondheidsapps echt tot een betere appkeuze leiden. Naast het effect van video’s wordt ook onderzocht hoe het label te positioneren in app stores. Met deze en nog veel meer maatregelen wordt een effectieve implementatie van het label in Europa mogelijk gemaakt.
De onderzoekers willen iedereen die via de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland heeft bijgedragen aan dit onderzoek nogmaals hartelijk bedanken.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het onderzoeksproject Label2Enable (in het Engels) op https://label2enable.eu/ of volg het project op LinkedIn.