Martijn van Soest is fysiotherapeut in Utrecht en daarnaast toegepast psycholoog in opleiding. In het kader van het symposium ‘Reuma en dan?’ geeft hij de presentatie ‘Op jouw gezondheid!’.
Als je ziek wordt dan gaat dat gepaard met vragen zoals: Wat heb ik? Wat veroorzaakt het? Hoe lang gaat het duren? Wat kan ik er zelf aan doen? Door hierin om te denken en oplossingsgericht te werk te gaan, kan je jezelf helpen om gezonder te worden.
Hoe kan je dingen omdenken?
- – Positieve zelfspraak (benoem wat goed gaat)
- – Hulp zoeken bij anderen (positieve support)
- – Sporten/Bewegen (doen wat wel kan)
- – Niet vergelijken met vroeger (kijken naar wat niet meer kan)
Oefening
De aanwezigen gaan actief aan de slag met omdenken. Dit doen ze in tweetallen.
Ieder gaat aan de slag met de volgende opdracht: Kijk terug naar een moment waarop je je minder goed voelde. Probeer anders naar dit moment te kijken waardoor er een positiever gevoel uitkomt. Probeer elkaar te helpen.
Na de opdracht delen de groepen hun voorbeelden:
- Lambert heeft voorheen veel hard gelopen. Dat lukte door de reuma niet meer. Hij besloot toen te gaan powerwalken. Dat levert nu net zo veel voldoening op.
- Hetty liep eerst lange afstanden. Dat lukte door de reuma niet meer. Nu loopt ze minder lange afstanden maar is daar ook trots op.
- Renate kon vanwege reuma geen gitaar meer spelen. Ze besloot zangles te gaan volgen, waar ze minstens zo veel plezier aan beleeft.
Omdenken bij reuma
Reuma is grillig en onvoorspelbaar. Soms maak je plannen die je op een ‘mindere dag’ toch moet veranderen. Probeer dan om te denken; kan je iets anders doen waardoor je dag alsnog een succes wordt? Misschien had je een lange wandeling gepland, maar lukt het simpelweg niet die dag, misschien kan je dan iets anders doen? Fietsen? Naar een vriendin? Een goed boek lezen? Bedenk dat je er flink de ‘P’ in mag hebben, maar probeer hierin niet te lang te blijven hangen.