Ontwikkeling medicijnen voor artrose hard nodig
Onlangs heeft KPMG Health een onderzoeksrapport gepubliceerd waarin ze een analyse heeft gemaakt van ‘gaten’ in de ontwikkeling van medicijnen. De Nationale Vereniging Reumazorg Nederland (RZN) heeft ook meegewerkt aan het onderzoek. Voor verschillende aandoeningen, waaronder artrose, is er een grote behoefte aan nieuwe medicijnen. De ontwikkeling van deze medicijnen loopt echter achter. Hoe kan dat en wat moet er gebeuren om de achterstand in te halen?
Hoe wordt bepaald of een medicijn wordt ontwikkeld of niet?
Onderzoek naar nieuwe medicijnen kost veel geld. In het onderzoek naar nieuwe medicijnen speelt het commerciële belang een grote rol. Daarnaast moeten verzekeraars en overheden bereid zijn om voor een medicijn te betalen. Maar het feit dat een medicijn van commercieel belang is, wil nog niet zeggen dat patiënten er behoefte aan hebben. Kortom, het commerciële belang, sluit niet altijd aan bij de behoeften en wensen van patiënten (het maatschappelijke belang). In opdracht van het ministerie van VWS heeft KPMG Health een analyse gemaakt van aandoeningen waarvoor een grote behoefte is aan medicijnen, maar waarvoor de ontwikkeling ervan achterblijft. Een van de aandoeningen die in het rapport wordt beschreven is artrose.
Artrose heeft een grote ziektelast en er is een grote behoefte aan nieuwe medicijnen
Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen mensen die last hebben van artrose en dit aantal neemt de komende jaren nog verder toe. Bij artrose wordt het kraakbeen in de gewrichten aangetast. Mensen met artrose hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten. Omdat mensen vaak moeite hebben met bewegen ervaren ze een hoge ziektelast. De medicijnen die op dit moment beschikbaar zijn bestrijden alleen de pijn. Er zijn nog geen medicijnen beschikbaar die de afbraak van het kraakbeen kunnen afremmen. Dit betekent dat er een grote behoefte is aan medicijnen die artrose daadwerkelijk kunnen behandelen. Die behoefte blijkt ook uit de Kennisagenda van ReumaZorg Nederland (RZN). De wens ‘Ontwikkelen van andere behandelvormen dan chirurgie (voor artrose)’ staat zelfs op nummer 1 van geprioriteerde onderzoekswensen.
Er is een achterstand ontstaan
In het verleden lag bij de ontwikkeling van medicijnen tegen artrose de nadruk vooral op de hele groep patiënten. Sinds een tijdje weten we dat er veel verschillende vormen van artrose bestaan, bijvoorbeeld artrose met bijkomende ontstekingsreacties of artrose door overbelasting. Deze mensen reageren anders op een behandeling. Daarom zijn er voor de verschillende vormen van artrose andere behandelingen nodig. Om deze specifieke behandelingen te kunnen ontwikkelen moet het eerst mogelijk worden om de verschillende vormen van artrose goed bij mensen te herkennen. In dit rapport concluderen de deskundigen dat hier meer onderzoek voor nodig is.
Wat moet er gebeuren?
- Om aan te kunnen tonen dat medicijnen goed werken bij mensen met artrose zijn grote, lange en dure onderzoeken nodig. De deskundigen raden aan om eerst de werking van een nieuw medicijn aan te tonen in een subgroep van mensen met artrose en het daarna pas uit te breiden naar alle mensen met artrose.
- Medicijnen worden pas vergoed als ze in Nederland zijn goedgekeurd en geregistreerd door de autoriteiten (CBG). Dit duurt normaal gesproken erg lang. De experts stellen voor om het beschikbaar maken van nieuwe medicijnen gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld door de wetgeving eenvoudiger te maken of door veelbelovende medicijnen waar nog onderzoek naar wordt gedaan al eerder te vergoeden en beschikbaar te stellen voor patiënten.
Meer lezen
Wil je meer informatie over het onderzoek van KPMG Health? Dan vind je hier het volledige onderzoeksrapport.
Meer informatie over artrose vind je op de website van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland: