Ontstaan reumatische voetklachten door beweging of ontsteking?
Heb je last van reuma en ervaar je voetproblemen? Dan ben je zeker niet alleen. Ongeveer 80% van alle mensen met reuma ondervindt pijnlijke voeten. Gelukkig kan een podotherapeut door op tijd in te grijpen het ontstaan van voetklachten bij reuma vertragen en de pijn verminderen. In dit nieuwsbericht gaan we dieper in op het ontstaan van reumatische voetklachten.
Meerdere oorzaken
Mensen met reuma kunnen voetklachten krijgen. De klachten hebben vaak één van onderstaande oorzaken. Een combinatie van beiden is ook mogelijk:
- Voetklachten als gevolg van een verstoorde biomechanica;
- Voetklachten als gevolg van een ontsteking.
In dit nieuwsbericht wordt uitgelegd wat het verschil is tussen voetklachten ontstaan door een verstoorde biomechanica en voetklachten als gevolg van een ontsteking.
Wat is een verstoorde biomechanica?
Reumatische aandoeningen kunnen ontstekingen in pezen en gewrichten veroorzaken. Deze ontstekingen kunnen ook ontstaan in de voet en het onderbeen. Voeten en (onder)benen zijn belangrijk voor het lichaam om goed te kunnen bewegen. Als er in de voeten en onderbenen klachten ontstaan kan dit voor bewegingsproblemen zorgen. Dit wordt een ‘verstoorde biomechanica’ genoemd.
Voetklachten als gevolg van een verstoorde biomechanica
Wanneer er sprake is van een ontsteking in een voetgewricht kan dit pijn veroorzaken. Om deze pijn te ontwijken kan iemand afwijkend gaan lopen. Op die manier wordt een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand ontwikkeld. Hierdoor worden andere delen van de voet en vaak ook het onderbeen, de knie en de heup, verkeerd belast. Door deze overbelasting kunnen voetklachten ontstaan. Voor mensen met (bijvoorbeeld) reumatoïde artritis brengt een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand extra risico met zich mee. Hieronder leggen we uit waarom.
Voetklachten als gevolg van een ontsteking
Voetklachten zoals pijn kunnen ook ontstaan als gevolg van een ontstoken voetgewricht. Een ontstoken voetgewricht kan weer het gevolg zijn van een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand. Hierdoor wordt het gewricht extra belast. Het gewricht is niet op deze extra belasting berekend waardoor het gewricht extra gevoelig wordt en het sneller kan ontsteken. Vooral de gewrichtjes in de voorvoet zijn hier gevoelig voor.
Mensen met reumatoïde artritis lopen 2 keer zo veel kans op een ontstoken gewricht als mensen zonder reumatoïde artritis. Dit omdat mensen met reuma sneller een afwijkend looppatroon ontwikkelen. Deze overbelaste gewrichten hebben door de reumatische aandoening een nog grotere kans om te ontsteken. Daarom is het belangrijk dat de podotherapeut helpt om het afwijkende looppatroon te verbeteren.
Biomechanisch onderzoek
Het doel van het biomechanisch onderzoek is om erachter te komen waarom iemand niet goed kan lopen. Er wordt dus gezocht naar de oorzaak van de verstoorde biomechanica. Vaak is dit ook de reden van de voetklachten. Bij iemand met reuma kan het ontstoken raken van gewrichten en pezen een belangrijke oorzaak zijn voor een verstoorde biomechanica. De podotherapeut zal daarom tijdens het onderzoek bij een reumapatiënt extra goed letten op de aanwezigheid van ontstekingen. Zo kan de podotherapeut beoordelen wat de oorzaak van de klacht is: een afwijkend looppatroon of voetstand of een ontsteking. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. De reden van de voetklachten bepaalt wat het advies van de podotherapeut is.
Conclusie
Een verstoorde biomechanica en ontstekingen in de gewrichten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: wanneer er sprake is van een ontsteking kan men anders gaan lopen. Dan is er sprake van een verstoorde biomechanica. Dit kan voetklachten tot gevolg hebben.
Maar wanneer er een afwijkend loop- of standspatroon zichtbaar is kan dit een ontsteking in de gewrichten veroorzaken. Deze ontsteking kan op diens beurt weer voetklachten veroorzaken.
Of voetklachten ontstaan als gevolg van beweging of ontsteking is dus lastig te zeggen. Maar dat beiden bijdragen aan voetklachten mag duidelijk zijn. Wanneer voetklachten bestreden moeten worden zal daarom in de meeste gevallen een therapie voor beide problematieken gestart worden.
De podotherapeut
De podotherapeut is een erkende hbo-professional, gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug. Je podotherapeut kan door op tijd in te grijpen het ontstaan van voetklachten bij reuma vertragen en pijn verlichten. Heb je reuma en last van voetklachten en/of problemen bij het staan en lopen? Maak dan een afspraak bij een podotherapeut bij jou in de buurt. Dat kan bijvoorbeeld bij Rondom Podotherapeuten.
Samenwerking met RondOm Podotherapeuten
Bij de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zijn we ons als organisatie erg bewust van onze maatschappelijke rol om de zorg mee te innoveren en verbeteren. Daarom zijn we altijd op zoek naar manieren om onze ervaringskennis en expertise te delen met relevante doelgroepen. Zo hebben wij een samenwerking met RondOm Podotherapeuten en mogen we ons kennispartner noemen op het gebied van gezondheidszorg bij voeten van mensen met reuma.
Meer lezen
Podotherapie – wat doet de podotherapeut – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Podotherapie – blog – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Podotherapie – videos – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland