Eén op de 5 patiënten met een medische aandoening heeft last van langdurige slapeloosheid. Slecht in- of doorslapen, wat drie maanden of langer aanhoudt is niet goed voor je gezondheid. Daarom is, juist bij mensen met lichamelijke klachten, het behandelen van slapeloosheid belangrijk. Heb je een chronische aandoening zoals reuma en last van slapeloosheid? Meld je dan aan voor een bijzonder onderzoek. Door mee te doen kom je zelf in behandeling voor je slapeloosheid en help je tegelijkertijd de wetenschap over slapeloosheid een stap verder. In onderstaande lees je de oproep om mee te doen aan het TIMELAPSE onderzoek in Ziekenhuis Gelderse Vallei .
Onderzoek naar langdurige slapeloosheid
Ziekenhuis Gelderse Vallei is, in samenwerking met het AmsterdamUMC en de Vrije Universiteit Amsterdam, een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening.
Welke behandeling voor slapeloosheid wordt onderzocht?
Het doel van het TIMELAPSE onderzoek is het uitzoeken of bij langdurige slapeloosheid, een lage dosering amitriptyline (een antidepressivum) even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie (CGT-I, nu de standaardbehandeling) voor patiënten met langdurige slapeloosheid en een medische aandoening. Als beide behandelingen even effectief blijken, kunnen de behandelmogelijkheden in de toekomst worden uitgebreid.
Waarom meedoen?
Door mee te doen aan dit onderzoek kom je in behandeling voor je slapenloosheid. Daarnaast draag je bij aan het verbeteren van de behandeling en behandelopties voor mensen met een langdurige slapeloosheid en een medische aandoening.
Wie kan meedoen?
Ben je tussen de 18 en 85 jaar en heb je:
- een medische aandoening of aanhoudende lichamelijke klachten (bijvoorbeeld chronische pijn)
én - langdurige slapeloosheid (minimaal al 3 maanden moeite met inslapen, doorslapen en/of te vroeg wakker zijn).
Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het onderzoek. Ook is het belangrijk dat je:
- niet in nachtdiensten werkt.
- het afgelopen jaar niet het geneesmiddel amitriptyline hebt gebruikt.
- geen psychofarmaca (antidepressiva of anti-epileptica) gebruikt.
- niet zwanger bent of van plan bent om in de komende 6 maanden zwanger te raken.
Patiënten met specifieke hartproblemen, epilepsie of een terminale ziekte kunnen helaas niet deelnemen aan het onderzoek.
Wat houdt meedoen in?
Op de slaappolikliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede vindt een geschiktheidsonderzoek plaats naar je slaapproblemen. De behandeling duurt 12 weken. Welke behandeling je krijgt, wordt bepaald via loting. De helft van de proefpersonen krijgt amitriptyline in lage dosering. De andere helft krijgt cognitieve gedragstherapie bij langdurige slapeloosheid. De behandeling vindt net als bij het geschiktheidsonderzoek plaats in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Op verschillende momenten vul je een vragenlijst in. Blijkt na 12 weken dat het behandelresultaat onvoldoende is, dan krijg je de andere behandeling aangeboden. Zowel het geschiktheidsonderzoek als de behandeling vallen onder de reguliere medische zorg en worden ook zodanig bekostigd (en kunnen aanspraak maken op je eigen risico van de zorgverzekering).
Meer weten?
Ga voor meer informatie over de studie of over je eventuele deelname naar: TIMELAPSE onderzoek op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Bron: De bovenstaande oproep staat vermeld bij het TIMELAPSE onderzoek op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei.