Onderzoek naar het effect van beweging op slaap bij mensen met RA
Mensen met Reumatoïde Artritis (RA) hebben naast pijn en gewrichtsontstekingen vaak nog meer klachten, zoals slaapproblemen. Het is bekend dat regelmatige lichaamsbeweging verschillende positieve effecten heeft bij mensen met RA. Lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld ook helpen om beter te slapen. Toch is dit niet altijd bekend bij mensen met RA. Onlangs keken onderzoekers uit Ierland naar hoe mensen met RA denken over het effect van lichaamsbeweging op hun slaappatroon.
Waarom is bewegen en een goede slaap belangrijk?
Reumatoïde artritis veroorzaakt in het algemeen ontstekingen en pijn in verschillende gewrichten. Onderzoek uit het verleden laat zien dat mensen met RA hun klachten kunnen verminderen door regelmatig te bewegen. Regelmatig bewegen kan zorgen voor een grotere spierkracht, minder pijn en vermoeidheid en een betere kwaliteit van leven. Daarnaast ervaren mensen minder moeite met het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten.
Slaap is ook belangrijk voor het dag-nachtritme van het lichaam en de kwaliteit van leven. Mensen met RA hebben vaak problemen met slapen. Het kan zijn dat je lichter slaapt of korter slaapt. Ook kan het zijn dat je slaap wordt verstoord omdat je vaak wakker wordt. In het algemeen kan lichaamsbeweging helpen om slaap te verbeteren. Onderzoeken suggereren dat het ook gunstig kan zijn voor mensen met RA.
Waarom dit onderzoek naar slaap?
In dit onderzoek wilden onderzoekers bekijken hoe deelnemers denken over het effect van lichaamsbeweging (wandelen) op de duur van hun slaap, hoe diep ze slapen en of hun slaap wordt verstoord. Deze interviews met deelnemers kunnen belangrijke informatie geven voor de ontwikkeling van beweegprogramma’s voor de toekomst.
Wat hield het onderzoek in?
Aan dit onderzoek deden 12 mensen met RA mee. Ze volgden een wandelprogramma van 8 weken. Na afloop zijn de deelnemers geïnterviewd door de onderzoeker. De vragen tijdens het interview waren gericht op hoe deelnemers het beweegprogramma hadden beleefd. Ook werd er gevraagd wat ze vonden van de frequentie, de intensiteit, de duur en de manier van bewegen. Tenslotte vroegen de onderzoekers de deelnemers naar hun ideeën over de relatie tussen beweging en slaap en de voordelen van bewegen voor een betere slaap.
Wat vertelden de deelnemers?
Uit de interviews zijn 4 belangrijke onderwerpen naar voren gekomen:
- De positieve invloed van beweging op de slaap van deelnemers. De meeste deelnemers waren erg verbaasd dat lichaamsbeweging hun slaap had verbeterd.
- De positieve ervaringen met lichaamsbeweging. De deelnemers gaven aan dat ze erg tevreden waren over het beweegprogramma dat ze hadden gevolgd en dat ze er plezier in hadden. Ze hadden baat bij de adviezen over het doen van een warming up en rekoefeningen en het stellen van doelen voor hun dagelijkse wandelingen.
- De duidelijke positieve effecten op de mentale gezondheid. De deelnemers gaven aan dat bewegen een positief effect had op hoe ze zich voelden. Ze voelden zich minder angstig en depressief.
- Je krachtiger en zelfverzekerder voelen tijdens het bewegen. De deelnemers gaven aan dat het belangrijk is om doelen op te stellen voor het beweegprogramma. Dit hielp ze om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen om te gaan bewegen, waardoor ze zich zelfverzekerder voelden.
Meer onderzoek nodig
Dankzij dit onderzoek weten de onderzoekers nu beter hoe bewegen invloed heeft op de slaap van mensen met RA. Het lijkt er sterk op dat bewegen goed is voor de kwaliteit van slaap bij mensen met RA. Maar om dit verder uit te zoeken zullen er in de toekomst grotere onderzoeken uitgevoerd moeten worden met meer mensen..
Zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, kunnen een belangrijke rol vervullen bij het informeren van mensen met RA over de voordelen van meer bewegen om hun slaap te verbeteren.
Bron
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Dan vind je hier het volledige artikel over het effect van bewegen op slaap bij mensen met RA: ‘I never thought exercise could help improve my sleep’: experiences of people with rheumatoid arthritis on the impact of an 8-week walking-based exercise intervention in improving their sleep