Onderzoek naar chronische ziekte en seksualiteit

Tijdens de wetenschapsdag ‘It takes three to tango’ van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie was er veel aandacht voor lopend onderzoek naar de relatie tussen chronisch ziek zijn en seksualiteit:

Erectiestoornissen bij Cardiovasculaire Ziektes
Zo deed uroloog Herman H.J. Leliefeld onderzoek naar de link tussen erectiestoornissen en cardiovasculaire ziektes. Een erectie ontstaat voornamelijk door een mechanisme waarvoor o.a. een intact endotheel vereist is. Iedere verstoring van deze endotheelcelfunctie kan de bloedflow aantasten en daarmee de erectie. Endotheeldisfunctie wordt (samen met een aantal andere fysieke verstoringen) beschouwd als een gemeenschappelijk probleem dat zowel bij erectieproblemen als bij vaatlijden optreedt.

Seksuele Disfunctie bij Nierpatiënten 
Promovenda Gaby F. van Ek deed o.a. onderzoek naar de bespreekbaarheid van seksualiteit in de spreekkamer bij nierpatiënten. 70% van de mensen met chronische nierproblemen ervaren seksuele disfunctie. Hoewel een niertransplantatie de kwaliteit van leven aanzienlijk verhoogt bij deze patiënten, blijft seksuele disfunctie nog steeds bij 60% van de patiënten voor te komen. Toch wordt dit onderwerp niet standaard besproken in een consultgesprek tussen patiënt en zorgverlener. Waarom niet? Zorgverleners zijn niet goed op de hoogte van het type problemen die nierpatiënten hieromtrent ervaren en zorgverleners maar ook patiënten vinden het een moeilijk onderwerp om over te beginnen. Toch zou een meerderheid van de patiënten het prettig vinden om dit onderwerp wel te bespreken met hun nefroloog, een seksuoloog of huisarts.

De zoektocht naar ‘de flow’
Cultureel Socioloog Samira van Bohemen doet onderzoek naar de flow van o.a. seksualiteit op techno, salsa en kizomba feesten. Dansen kan helpen om in een bepaalde flow te komen. Een flow die ontspant en die je ook kan helpen om je chronische klachten naar de achtergrond te krijgen. Samira doet onderzoek naar hoe deze flow verschilt tussen 3 verschillende dansstijlen.

Prostaatverwijdering en seksualiteit 
Bsc. Lorena A. Grondhuis Palacios deed onderzoek naar de seksualiteitsproblematiek onder partners van mannen met prostaatkanker. 38% van de partners van mannen die hun prostaat hebben laten verwijderen is ontevreden over hun seksuele relatie. Het is dan ook belangrijk ook de partner te betrekken in gesprekken over seksualiteit na een prostaatverwijdering.

Verlies partner en seksualiteit
Msc. Stefan Rolf deed onderzoek naar de seksualiteits- en relatiebeleving na het verlies van een partner aan kanker. Hierin spelen 4 thema’s een rol. Nabestaanden vinden het belangrijk dat er voor de overleden partner een plaats is in hun toekomst en daarmee in een eventuele, toekomstige relatie. Nabestaanden zijn op zoek naar hun ‘gewone ik’. Er is behoefte om verder te gaan met het leven en behoefte naar fysieke intimiteit. Dit levert soms schuldgevoelens op, onzekerheid en verdriet. Na verloop van tijd lijken de verbindingen met het verleden echter beter een plaats te krijgen in nieuwe ervaringen, die met of zonder nieuwe partner kunnen worden beleefd. Belangrijk is daarbij te erkennen dat er grote verschillen zijn tussen nabestaanden in hoe zij hun verlies, verlangens en seksuele wensen verwerken na het verlies van hun partner. Erover praten helpt; ook als er niet altijd een oplossing is.

Seksualiteit en de rol van de Praktijkondersteuner 
ANIOS Ouderen Mediumcare, Hannah Zuurveen, deed onderzoek naar de rol die praktijkondersteuners op zich kunnen nemen bij het bespreken van seksuele dysfuncties met chronische patiënten. Uit een vragenlijst onder 290 praktijkondersteuners bleek dat seksuele dysfuncties niet door de praktijkondersteuner worden aangekaart bij chronisch zieke patiënten. Het is belangrijk praktijkondersteuners de tools met kennis en kunde mee te geven (bijvoorbeeld d.m.v. een training) waarmee zij seksualiteit bespreekbaar kunnen maken met de patiënt.

Comments are closed.