Onderzoek naar chronische pijn
Wat gaat er mis bij mensen met chronische pijn die niet overgaat? Onderzoekers Niels Eijkelkamp en Michiel van der Vlist van het UMC Utrecht gaan met deze vraag aan de slag. Zij hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) een beurs ontvangen. Die beurs gaan ze gebruiken voor onderzoek naar pijn. Zo hopen ze bij te kunnen dragen aan nieuwe behandelingen tegen chronische pijn.
Pijn bij ontsteking
Een ontsteking doet pijn. Wanneer de ontsteking voorbij is, verdwijnt ook de pijn. Althans, dat zou de bedoeling moeten zijn. Maar bij een groot deel van de mensen met ontstekingsziekten zoals reuma gebeurt dat niet. Zij houden last van pijn, ook nadat de ontsteking is verdwenen.
Hoe ontstaat pijn en hoe gaat het weer weg?
Eén op de vijf mensen heeft last van chronische pijn. Dit betreft veel mensen met een ontstekingsaandoening, zoals ontstekingsreuma, artrose of een ontstekingsziekte van de darmen (zoals de ziekte van Crohn). Om nieuwe behandelingen tegen deze chronische pijn te kunnen ontwikkelen, moeten onderzoekers eerst begrijpen hoe ontstekingspijn normaal gesproken ontstaat. Maar vooral ook: hoe dit soort pijn weer verdwijnt.
Pijn en de rol van macrofagen
Dr. Niels Eijkelkamp is onderzoeker bij het Center for Translational Immunology (CTI). Samen met zijn team doet hij al enige tijd onderzoek naar hoe pijn werkt. Hij bestudeert daarin met name de rol van zogenaamde ‘macrofagen’.
Macrofagen zijn afweercellen die ziekteverwekkers opruimen. “Sinds enige tijd weten we dat deze cellen nog veel meer taken hebben”, vertelt Eijkelkamp. “Ze spelen ook een rol bij het uitschakelen van pijn.” De onderzoekers ontdekten dat macrofagen een extra functie aan een zenuwcel kunnen toevoegen. Daardoor krijgt een zenuwcel niet meer door dat hij pijnsignalen moet afgeven (bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking) maar juist om te stoppen met deze pijnsignalen.
Meer inzicht in chronische pijn voor betere behandeling
Hoe dit proces precies werkt? Dankzij de beurs kan Niels Eijkelkamp deze vraag beter proberen te beantwoorden. Hij gaat labonderzoek doen met immunoloog dr. Michiel van der Vlist, die veel weet over het afweersysteem en macrofagen. Zo hopen de onderzoekers uiteindelijk beter te begrijpen hoe pijn na een ontsteking weer verdwijnt. “Die kennis kunnen we gebruiken om nieuwe behandelingen te ontwikkelen”, zegt Van der Vlist. “Hoe mooi zou het zijn als we ooit 1,5 miljard mensen van hun chronische pijn af kunnen helpen?”
Meer weten?
Wil je meer weten over het onderzoek van Niels Eijkelkamp en Michiel van der Vlist? Lees dan het hele artikel terug:
Of bekijk onze website voor meer informatie: