Onderzoek naar behandelstrategieën voor jicht
In Nederland heeft ruim 1 op de 50 mensen jicht. Maar niet alleen in Nederland komt jicht veel voor. Ongeveer 1-2% van de westerse bevolking krijgt op enig moment in het leven te maken met jicht. Naar schatting neemt het aantal personen met jicht alleen maar verder toe. Het is dus belangrijk dat er een goede behandeling is voor jicht. Daarom bekostigt ZonMw een onderzoek naar de effectiviteit en doelmatigheid van twee veel gebruikte behandelstrategieën voor jicht.
Wat is jicht?
Jicht is een vorm van reuma. Het is een ontsteking in een gewricht, meestal in de grote teen of ergens anders in de voet. Als je jicht hebt, gaat er bij de stofwisseling iets niet helemaal goed. Daardoor heb je te veel urinezuur in je lichaam. Door dat overschot ontstaan er zogenoemde ‘uraatkristallen’. Die uraatkristallen slaan neer in of rondom je gewrichten. Je lichaam wil die kristallen wegwerken. Daardoor kun je plotselinge aanvallen van ontstekingen in je gewrichten krijgen.
Twee strategieën
Het onderzoek vergelijkt twee behandelstrategieën voor jicht op effectiviteit en doelmatigheid. Beide strategieën bestaan uit een behandeling met medicijnen die je urinezuur verlagen. De eerste behandelstrategie is de zogeheten ‘Treat-To-Target’ (T2T) strategie. Dit betekent: ‘Behandelen-naar-doel’. Deze behandeling verlaagt het gehalte urinezuur in je bloed naar een gezonde hoeveelheid. Onderzoekers houden dit gehalte in de gaten. Is het urinezuurgehalte te hoog? Dan brengen zij dit gehalte weer terug met urinezuur verlagende medicijnen. De andere strategie heet de ‘Treat-To-Symptom’ (T2S) strategie. In het Nederlands betekent dit: ‘Behandelen-naar-symptomen’. Je krijgt bij deze behandelvorm urinezuur verlagende medicijnen wanneer je klachten hebt. Het urinezuurgehalte in het bloed wordt niet continu in de gaten gehouden.
Twee studies
De ‘Treat-to-Target’ en ‘Treat-to-Symptom’ strategieën worden met elkaar vergeleken in twee studies. Iedere studie onderzoekt een andere fase van de behandeling van jicht.
De ‘GO TEST OVERTURE’ studie richt zich op de beginfase van de behandeling, wanneer je voor het eerst urinezuur verlagende mediatie krijg voor jicht. Aan deze studie zullen mensen meedoen die de diagnose jicht hebben gekregen. Aan het begin van de behandeling, na 48 weken en na 96 weken worden deze deelnemers onderzocht. De tweede studie, de ‘GO TEST FINALE’ studie, houdt zich bezig met de fase waarin de jicht bij mensen onder controle is. Aan deze studie zullen mensen deelnemen die de diagnose jicht hebben, maar onder het gebruik van urinezuur verlagende medicijnen al minstens 12 maanden geen jichtaanvallen meer hebben gehad. Ook deze deelnemers zullen aan het begin, na 48 weken en na 96 weken worden onderzocht.
Looptijd onderzoek
Dit project heeft de naam ‘Gout TrEatment STrategies’ (GO TEST). ZonMw bekostigt het onderzoek. Ook de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland is bij dit project betrokken.
Meedoen?
Heb je zelf jicht en zou je graag bijdragen aan het bovengenoemde onderzoek? Ga dan voor meer informatie naar de website: Onderzoek bij Jicht – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland