Voor de behandeling van reuma worden verschillende geneesmiddelen gebruikt om het immuunsysteem, dat ontregelt is en het eigen lichaam aanvalt, te onderdrukken. Veel mensen met reuma vragen zich af of het gebruik van deze immuunsysteem-onderdrukkende medicatie het risico verhoogt op het krijgen van COVID-19 en op een ernstiger verloop van COVID-19. Onderzoek onder 600 patiënten met COVID-19 en reuma uit 40 landen heeft de relatie onderzocht tussen het gebruik van bepaalde reumamedicatie, het verloop van COVID-19 en de kans op een ziekenhuisopname. De resultaten van het onderzoek werden live gepresenteerd tijdens het EULAR e-Congres op 3 juni 2020.
Onzekerheid over reumamedicatie en verloop van COVID-19
Data over het COVID-19 virus in mensen met reuma is zeldzaam en is beperkt tot kleine aantallen patiënten. Mensen met reuma maken zich zorgen over de mate waarin het hebben van reuma het risico op een ernstig verloop van COVID-19 vergroot en over de invloed van hun immuunsysteem onderdrukkende medicatie op dit verloop. “Er is veel onzekerheid over wat mensen met reuma het beste met hun medicatie kunnen doen.” zegt EULAR-voorzitter Professor Dr. Iain McInnes.
Onderzoek onder 600 COVID-19 patiënten met reuma
Wetenschappers hebben zich nu gebogen over de vraag in hoeverre verschillende medicijnen de kans op een ziekenhuisopname verhogen bij mensen met reuma met COVID-19. Hiervoor hebben ze mensen met reuma die geïnfecteerd zijn met COVID-19 geanalyseerd. Deze mensen werden geregistreerd in het EULAR Global Rheumatology Alliance COVID-19 register in de periode tussen 24 maart en 20 april 2020. De studie omvatte in totaal 600 patiënten uit 40 landen.
Wat wordt geassocieerd met een hogere kans op een ziekenhuisopname?
De wetenschappers analyseerden de 600 patiënten op hun achtergrond kenmerken: leeftijd, geslacht, wel of niet roken, het type reuma, het hebben van co-morbiditeit en het type reumamedicatie dat gebruikt werd voorafgaand aan de COVID-19 infectie. Het resultaat was dat de inname van klassieke reumamedicatie (csDMARDs), zoals anti-malaria of methotrexaat, alleen of in combinatie met biologische geneesmiddelen (bDMARDs), zoals TNF-alfaremmers of de inname van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) niet geassocieerd werden met een ziekenhuisopname. De inname van TNF-alfaremmers alleen werd geassocieerd met een verminderde kans op een ziekenhuisopname. Er bleek geen verband te worden waargenomen tussen de inname van anti-malaria middelen en een ziekenhuisopname in verband met COVID-19. Behandeling met meer dan 10 mg prednison per dag, wat overeenkomt met een matige tot hoge dosis, werd geassocieerd met een hogere kans op ziekenhuisopname. Prednison is een glucocorticoïd die vaak gebruikt wordt in de reumatologie als een snelwerkend ontstekingsremmend medicijn.
Pas op voor enige vertekening van de gegevens
Minder dan de helft van de patiënten moest worden opgenomen in het ziekenhuis (277; 46 procent) en er waren 55 doden (9 procent). Deze aantallen mogen niet worden geïnterpreteerd als het werkelijke aantal ziekenhuisopnames en overlijdens bij reumapatiënten geïnfecteerd met SARS-CoV-2. Vanwege de manier waarop de informatie wordt verzameld, worden mensen met reuma en ernstige COVID-19 klachten eerder in het register gerapporteerd dan mensen met reuma en milde of asymptomatische COVID-19 klachten, waardoor het misschien lijkt alsof er een verhoogd aantal ziekenhuisopnames/overlijdens zijn in de groep van gerapporteerde patiënten.
Meer onderzoek is noodzakelijk
“De studie toont aan dat de meeste patiënten met reuma herstellen van COVID-19, onafhankelijk van de medicatie die ze voor hun reuma gebruiken”, zegt prof. Dr. John Isaacs van de universiteit uit Newcastle, Verenigd Koninkrijk, wetenschappelijk voorzitter van het wetenschappelijk comité van EULAR. “Het is echter noodzakelijk om meer kennis te vergaren over het verloop van een infectie door het coronavirus bij patiënten met inflammatoire vormen van reuma.”
Over het EULAR COVID-19 register
Binnen een paar weken werkten reumatologen van over de hele wereld samen om een internationaal COVID-19 register op te zetten, dit register wordt ondersteund door EULAR die een Europese variant van hetzelfde COVID-19 register heeft gemaakt. “Er is dringend behoefte aan het begrijpen van het effect van medicatie, bij patiënten die zijn geïnfecteerd met SARS-CoV-2 en tegelijkertijd steroïden, synthetische of biologische DMARDs en/of NSAIDs innemen,” zegt Dr Pedro Machado, voorzitter van the EULAR Standing Committee on Epidemiology and Health Services Research. “Deze kennis zal reumatologen en andere zorgverleners ondersteunen bij het adviseren van hun patiënten en bij het verbeteren van hun zorg.”