Go Test onderzoek: wat is beste behandelaanpak bij jicht? Doe ook mee!

Op zoek naar de beste aanpak voor jicht – GO TEST
In Nederland worstelen zo’n 500.000 mensen met jicht. Het is dus belangrijk dat jicht goed behandeld wordt. Maar welke behandelaanpak werkt het beste? Het GO TEST project gaat met deze vraag aan de slag. En jij kunt daarbij helpen.

Wat is jicht?
Jicht is een vorm van reuma en wordt veroorzaakt door een te veel aan urinezuur in het bloed. Dat overschot van urinezuur kan leiden tot urinezuurkristallen, die zich in of rond een gewricht kunnen ophopen. Het lichaam wil deze kristallen opruimen. Daardoor kan je  plotselinge aanvallen van ontsteking krijgen in je gewrichten. Het gewricht is dan heel pijnlijk, en soms ook rood, warm of gezwollen.

GO TEST: Onderzoek naar de juiste behandelaanpak voor jicht
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) doet als patiëntenorganisatie mee aan een belangrijk onderzoek naar jicht: de GO TEST Zorgevaluatie. In dit project worden twee veel gebruikte behandelaanpakken met urinezuurverlagende medicatie (zoals allopurinol, benzbromaron of febuxostat) met elkaar vergeleken.

De ene behandelaanpak heet ‘Treat-to-Target’. Hierin wordt op basis van het urinezuur in het bloed bepaald hoeveel je van het urinezuurverlagende medicijn nodig hebt. De hoeveelheid medicatie wordt dus opgehoogd totdat het urinezuur in je bloed onder een bepaalde waarde is gedaald. De andere behandelaanpak heet ‘Treat-to-Avoid-Symptoms’, hierin wordt op basis van je klachten (dus of je nog jichtaanvallen hebt) bepaald hoeveel je van het urinezuurverlagende medicijn nodig hebt.

GO TEST: OVERTURE en FINALE
De GO TEST OVERTURE studie vergelijkt deze twee aanpakken bij mensen met jicht die gaan starten met de urinezuurverlagende medicatie. De GO TEST FINALE studie vergelijkt deze twee aanpakken bij mensen met jicht die al meer dan een jaar geen jichtaanvallen meer hebben gehad. In de FINALE studie wordt binnen de ‘Treat-to-Avoids-Symptoms’ aanpak de urinezuurverlagende medicatie afgebouwd tot stop.

Heb jij jicht? Doe dan mee!
Als je zelf jicht hebt, dan kan je een belangrijke bijdrage leveren aan dit onderzoek.

Meedoen aan: GO TEST-OVERTURE

Wat gebeurt er als je meedoet aan de GO TEST-OVERTURE studie?

  • Je wordt 24 maanden behandeld met urinezuur verlagende therapie.
  • Je wordt door loting ingedeeld in één van twee groepen deelnemers.
  • Deelnemers in groep 1 krijgen om de zo veel tijd een urinezuurmeting. Als je urinezuur te hoog blijkt, word je behandeld om deze weer op streefniveau te krijgen.
  • Deelnemers in groep 2 geven zelf aan wanneer er klachten zijn of wanneer er een nieuwe jichtaanval is geweest.
    Wanneer er klachten zijn, ga je samen met de reumatoloog in gesprek over het aanpassen van je behandeling.

Bezoeken en metingen

  • Wanneer je meedoet, kom je 2 keer extra naar het ziekenhuis. Je hebt dan een bezoek na 12 en na 24 maanden vanaf het moment dat je meedoet met het onderzoek.
  • Wanneer je door loting meedoet aan groep 1 dan meet de arts je urinezuurgehalte door wat bloed bij jou af te nemen.
  • Je vult elke 3 maanden een vragenlijst in. Deze vragenlijst kan je zelf thuis via internet invullen. Je ontvangt op tijd een reminder om deze vragenlijst in te vullen.

Meedoen aan: GO TEST-FINALE

Wat gebeurt er als je meedoet aan de GO TEST-FINALE studie?

  • Je wordt 24 maanden gevolgd.
  • Je wordt door loting ingedeeld in één van twee groepen deelnemers.
  • Deelnemers in groep 1 gaan door met het urinezuurverlagende medicijn op basis van het urinezuur in het bloed.
  • Deelnemers in groep 2 bouwen de urinezuurverlagende medicatie af tot stop.
  • Doe je mee aan groep 1 en blijkt je urinezuurgehalte te hoog? Of heb je regelmatig aanvallen? Dan kan besloten worden je urinezuurverlagende medicijn op te hogen.
  • Doe je mee aan groep 2 en krijg je jichtaanvallen nadat de urinezuurverlagende medicatie is gestopt, dan wordt deze opnieuw opgestart.

 Bezoeken en metingen

  • Wanneer je meedoet, vinden er 3 vaste ziekenhuisbezoeken plaats: bij de start, na 12 maanden en na 24 maanden vanaf het moment dat je meedoet met het onderzoek.
  • Bij elke afspraak worden je gewrichten nagekeken, meten we je lengte, bloeddruk en gewicht en prikken we bloed. Bij de start en aan het einde van het onderzoek maken we röntgenfoto’s van je voeten om ook op die manier de gewrichten te beoordelen.
  • Je vult elke maand een korte vragenlijst van 4 vragen in en elke 3 maanden een iets langere Deze vragenlijst kan je zelf thuis via internet invullen. Je kunt de vragenlijst eventueel ook per post toegestuurd krijgen. Je ontvangt op tijd een reminder om deze vragenlijst in te vullen.

Doe je mee?
Heb je zelf jicht en zou je graag bijdragen aan het bovengenoemde onderzoek? Of wil je graag meer informatie?

  • Neem voor vragen over het OVERTURE onderzoek contact op met Anusha Moses (promovendus en arts-onderzoeker) via: [email protected]
  • Neem voor vragen over het FINALE onderzoek contact op met Iris Rose Peeters (arts-onderzoeker en arts in opleiding tot reumatoloog) via: [email protected]

Goed om in je mail aan te geven welke van de onderstaande centra het dichtst bij jou in de buurt zijn.

Deelnemende Centra
Ben je voor je jicht onder behandeling bij één van de volgende medische centra? Dan kan je ook via je behandelend arts informatie krijgen over het onderzoek.

Deze centra doen mee aan de studie:

Het Radboudumc (Nijmegen), Rijnstate (Arnhem) en Gelderse Vallei (Ede) verwijzen patiënten voor deelname aan het onderzoek.

ReumaZorg Nederland
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) doet ook mee aan deze belangrijke studie. Heb je vragen voor de patiëntenorganisatie? Neem dan contact op met Patricia Pennings via: [email protected] of kijk verder op de website.

Over het onderzoek
ZonMw bekostigt het GO TEST onderzoek naar de effectiviteit en doelmatigheid van twee veel gebruikte behandelstrategieën voor jicht. Lees meer

Help mee