Omgaan met vermoeidheid
Veel mensen met reuma hebben last van vermoeidheid. Zo’n 75% van de mensen met ontstekingsreuma heeft vermoeidheidsklachten, tegen 17% van de mensen zonder reuma (Bron: Management of Fatigue in Rheumatoid Arthritis, Pope, RMD Open 2020). Vermoeidheid is een onvoorspelbare klacht, die ervoor kan zorgen dat je niet alles kunt doen wat je graag zou willen doen. Vaak blijft vermoeid zijn over, als de ziekte verder onder controle is met bijvoorbeeld medicijnen. Het is dan ook moeilijk om met vermoeidheid leren om te gaan. En om aan je omgeving uit te leggen dat je niet altijd kunt meedoen. Ervaringsdeskundigen Jo Smit en Tina Bos deelden hun ervaringen met vermoeidheidsklachten én tips met ons.
Worstelen met vermoeidheidsklachten
Jo Smit heeft jeugdreuma en het Syndroom van Sjögren. Van al haar klachten worstelt ze het meeste met vermoeid zijn, omdat het haar beperkt en ervoor zorgt dat ze minder kan meedoen met haar leeftijdsgenoten. Tina Bos heeft fibromyalgie. Naast de pijn die dit veroorzaakt, heeft Tina ook last van onvoorspelbare vermoeidheidsepisoden. Daardoor kan ze niet meer werken of een actief sociaal leven opbouwen. In onderstaande video delen Jo en Tina hun ervaringen met reuma en vermoeidheid en geven ze tips.
Ook vertelt reumaverpleegkundige Inge Schoonen van het Bravis Ziekenhuis in de video welke oorzaken vermoeidheidsklachten kunnen hebben en hoe belangrijk het is om deze te bespreken met je reumatoloog of reumaverpleegkundige. Dan kunnen jullie samen zoeken naar oplossingen.