Nieuwste informatie over artrose in de knie
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Bij artrose wordt het kraakbeen en bot in je gewrichten aangetast. Het komt veel voor in de knie. De afgelopen 2 jaar heeft de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) meegewerkt aan twee richtlijnen voor artrose in de knie namelijk de richtlijn: Geïsoleerde mediale en laterale artrose en de richtlijn: Totale Knieprothese. Alle informatie over artrose in de knie en de bijhorende behandelmogelijkheden is overzichtelijk terug te vinden op Thuisarts.nl .
Artrose in de knie
Bij artrose in de knie heb je last van pijn en stijfheid. Je kunt artrose hebben in je hele knie, maar ook in een gedeelte van je kniegewricht. Naast pijn en stijfheid kan artrose voor een afwijkende stand van je been zorgen.
Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?
In eerste instantie kun je bij je huisarts terecht voor de behandeling van artrose in je knie. Ook kun je een fysiotherapeut of diëtist inschakelen. Maar het kan zijn dat zij jou niet voldoende kunnen helpen. In dat geval word je doorverwezen naar een orthopeed. Samen bekijken jullie of je in aanmerking komt voor een operatie aan je knie. Er zijn verschillende opties. Allemaal hebben ze als doel om jouw pijn te verminderen. En om de werking van je knie te verbeteren.
Operatie aan je knie
Bij een standscorrectie (osteotomie) wordt de stand van je been veranderd. Je gewricht blijft hierbij bespaard. Een andere optie is een gewrichtsvervangende operatie. Dit houdt in dat de aangetaste delen in je knie worden vervangen door een prothese. Soms worden alleen bepaalde delen vervangen. In dat geval krijg je een gedeeltelijke knieprothese. In andere gevallen krijg je een volledige kunstprothese (kunstknie).
Belangrijkste informatie op Thuisarts.nl
De belangrijkste punten uit de richtlijnen voor de behandeling van artrose zijn opgenomen op Thuisarts.nl. Hieronder kun je gemakkelijk de informatie vinden die jij zoekt:
Perspectief van de patiënt
De richtlijnen voor de operatieve behandeling van artrose komen voort uit een initiatief van de Nederlandse Orthopeadische Vereniging (NOV). Er is bij het maken van deze richtlijnen aandacht besteed aan mensen die zelf met artrose te maken hebben. Ook vanuit de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) hebben patientpartners deelgenomen.
Welke behandeling past bij mij?
Heb je artrose en ben je benieuwd naar de behandeling die past bij jou? Bekijk dan ook de consultkaart voor artrose in de knie:
Meer weten?
Op de website van RZN vind je nog meer informatie over artrose: