Artrose en Pijnstillers
Artrose is een vorm van reuma die in Nederland veel voorkomt. Naar schatting waren er in 2019 bijna 1,5 miljoen mensen met artrose bekend. Artrose gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten, zoals stijfheid en pijn. Gelukkig bestaan er pijnstillers om die klachten (deels) weg te nemen. Bruno R Da Costa deed onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van verschillende pijnstillers. Heb je (toenemende) pijn of andere klachten gerelateerd aan artrose? Ga dan niet zelf experimenteren met verschillende geneesmiddelen, maar overleg altijd eerst met je (huis)arts of reumatoloog.
Wat is artrose?
Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in een gewricht verandert. Het kraakbeen wordt dunner en onregelmatiger. Hierdoor kan je gewricht minder makkelijk buigen en is dit buigen pijnlijk. Artrose komt vooral voor in de knieën, heupen, schouders, duim, vingers en gewrichten in de nek.
Veelvoorkomende klachten
Wanneer je je gewricht minder makkelijk kunt bewegen kan dit aanvoelen als stijfheid. Stijfheid komt vooral voor na periodes van rust, zoals ’s ochtends wanneer je wakker wordt. Ook hebben veel mensen last van pijn. Pijn kan veroorzaakt worden door het lang niet gebruiken van een gewricht, maar ook door het overbelasten ervan. Als de artrose verergert, kan ook de stand van de twee botten die onderdeel zijn van je gewricht veranderen. Er ontstaan houdingsafwijkingen die kunnen leiden tot instabiliteit. Ernstige instabiliteit kan weer leiden tot een valpartij.
Het onderzoek
Het uitgevoerde onderzoek van Da Costa en zijn collega’s focust zich op het beoordelen van de effectiviteit en veiligheid van verschillende doseringen van verschillende vormen van pijnstillers. Deze pijnstillers zijn: NSAIDs (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen), opioïden en paracetamol. Hoe effectief onderdrukt ieder medicijn de pijn? En hoe effectief draagt deze pijn vermindering bij aan het kunnen gebruiken van je knie of heup? Het doel van het onderzoek was om veilig en effectief gebruik van deze pijnstillers mogelijk te maken bij de laagst mogelijke dosering.
Resultaten
Etoricoxib (60 mg per dag) en diclofenac (150 mg per dag) lijken de meest effectieve orale geneesmiddelen te zijn voor pijn en functie bij mensen met artrose. Maar deze middelen zijn waarschijnlijk minder geschikt voor mensen die ook andere klachten hebben. Ook zijn ze minder geschikt voor langdurig gebruik, vanwege het verhoogde risico op bijwerkingen. Bovendien is er bij diclofenac (150 mg per dag) een groter risico dat de behandeling niet wordt afgemaakt vanwege de bijwerkingen. Topische diclofenac (70-81 mg per dag) lijkt effectief en over het algemeen veiliger te zijn vanwege de lagere mate van blootstelling en lagere dosering. Daarom zou deze behandeling volgens Da Costa en zijn collega’s overwogen moeten worden als eerste keuze voor knie-artrose. Het klinische voordeel van een behandeling met opioïden, ongeacht de dosis, weegt niet op tegen de schade die het kan veroorzaken bij mensen met artrose.
Meer informatie
Ben je geïnteresseerd in het onderzoek en wil je graag het hele (Engelstalige) wetenschappelijke artikel lezen? Dat kan hier.