Nieuwe richtlijn voor de medische behandeling van artritis psoriatica
Artritis psoriatica (PsA) is een vorm van reuma waarbij je last kan hebben van verschillende klachten. Naast klachten door de ontstekingen (zoals pijn, stijfheid en minder goed kunnen bewegen) heb je ook vaak last van vermoeidheid en een grieperig gevoel. Tot nu toe was er geen Nederlandse richtlijn voor de medische behandeling van PsA. Daarom is de Europese richtlijn nu aangepast naar de Nederlandse situatie. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) was actief betrokken in de werkgroep om tot deze richtlijn te komen.
Artritis psoriatica: medisch en niet-medisch behandelen
Artritis psoriatica is helaas nog niet te genezen. Maar dankzij nieuwe behandelingen zijn de vooruitzichten beter dan enkele jaren geleden. De Nederlandse richtlijn voor artritis psoriatica richt zich in eerste instantie op de behandelopties met medicatie. Natuurlijk bestaat de behandeling van artritis psoriatica ook uit niet-medische onderdelen zoals duidelijke voorlichting en regelmatig bewegen. Deze niet-medische behandelopties komen terug in de module Organisatie van Zorg binnen deze richtlijn.
Belangrijkste doel: Goede kwaliteit van leven
Het belangrijkste doel van behandeling met medicijnen is een zo’n goed mogelijke kwaliteit van leven. Dit kan door klachten te verminderen, structurele schade te voorkomen, zo goed mogelijk kunnen bewegen en sociaal kunnen blijven meedoen. Afwezigheid van ontstekingen is een belangrijke voorwaarde om deze doelen te behalen. De behandeling van artritis psoriatica is daarom gericht op het verminderen van deze ontstekingen met reumaremmers.