Was jij vóór corona iemand die er ondanks reuma graag een actief leven op nahield? Hoe is dat nu? Het Mulier Instituut was benieuwd en deed onderzoek naar de invloed van de coronamaatregelen op het sport- en beweeggedrag van actieve mensen met een chronische aandoening. Wat blijkt? De meeste van hen ervaren vooral negatieve gevolgen van alle maatregelen.
Het Mulier Instituut vroeg mensen met een chronische aandoening of beperking via social media om een online vragenlijst in te vullen over hun sport- en beweeggedrag in tijden van corona.
Conclusies Rapport
- De meerderheid van de mensen die er een actief sportleven op nahoudt, is minder gaan sporten en bewegen sinds corona.
- Bijna de helft van de respondenten is tijdens corona overgestapt op een andere vorm van sporten of bewegen zoals het doen van oefeningen thuis, wandelen of fietsen.
- Iets minder dan de helft van de respondenten heeft nieuwe sport- en beweeg initiatieven uitgeprobeerd, zoals online beweeg-challenges, online filmpjes met beweegoefeningen en adviezen.
Meer nadelen, maar er zijn ook pluspunten
De meeste respondenten zijn niet zo gelukkig met de noodzakelijke verandering in hun sport- en beweegmogelijkheden vanwege corona. Ongeveer de helft geeft aan dat hun conditie achteruitgaat of dat ze de sociale contacten missen. Gelukkig geeft een klein deel aan ook positieve effecten te ervaren. Ze hebben bijvoorbeeld meer tijd voor hun beweegoefeningen thuis doordat ze geen woon-werkverkeer meer hebben.
Coronabeleid met aandacht voor chronische aandoeningen en beperkingen
Deze conclusies laten zien hoe belangrijk het is dat beleidsmakers specifiek aandacht houden voor mensen met een chronische aandoening of beperking bij het uitschrijven van coronabeleid voor de sport- en beweegsector.
Factsheet
Lees ook de factsheet voor meer informatie: ‘Invloed van corona op actieve mensen met een beperking’ of neem contact op met onderzoeker Maxine de Jonge.
Bron: Actieve mensen met een beperking ervaren negatieve gevolgen van de coronamaatregelen