Kan eHealth bij patiënten met ontstekingsreuma bijdragen aan een betere kwaliteit van zorg en minder zorgkosten? Is het effect van het starten en afbouwen van een biological te voorspellen? Is het afbouwen van een biological veilig? Deze en andere meest geprioriteerde onderzoeksvragen komen terug in de nieuwe kennisagenda van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) die tijdens de januarivergadering werd gepresenteerd. Een kennisagenda waarin het perspectief van de patiënt is meegenomen. Ook de patiëntenorganisatie Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland dacht mee.
De nieuwe kennisagenda van de NVR bevat de belangrijkste onduidelijkheden uit de dagelijkse praktijk binnen de reumatologie. Onduidelijkheden die nader onderzocht moeten worden. Met de onderzoeksresultaten kunnen reumatologen de zorg aan hun patiënten verder verbeteren.
E-health in de reumatologie: juiste zorg op de juiste plek
De kennisagenda van de reumatologen bevat 11 onderzoeksvragen. Onder meer willen zij onderzoeken wat de waarde is van e-health interventies, vergeleken met de huidige zorg bij patiënten met een inflammatoire reumatische ziekten. Willem Lems, werkgroepvoorzitter: “E-health is een veelbelovende ontwikkeling. Het zou een oplossing kunnen bieden voor uitdagingen waar we mee te maken hebben: een afname van het aantal consulten door inzet van e-health kan de druk op de zorg verlagen. Het kan bijdragen aan meer zorg op de juiste plek én de zorgkosten omlaag brengen. Door slimme inzet van bijvoorbeeld telemonitoring kunnen we de kwaliteit van zorg ook nog verbeteren. Op dit moment worden dit soort toepassingen in de reumatologie nog spaarzaam gebruikt. Er is overtuigend bewijs nodig om zorgverleners tot een aanpassing van hun werkwijze te laten komen. Met dit onderzoek willen we duidelijkheid geven over de meerwaarde van e-health bij deze aandoening.”
Is het afbouwen van biologicals en conventionele DMARDS bij patiënten met reumatoïde artritis, spondylartritis en artritis psoriatica veilig en (kosten)effectief?
Voor een aantal van deze middelen is er sterk bewijs dat ziekteactiviteit gestuurd afbouwen en stoppen bij patiënten met reumatoïde artritis veilig en kosteneffectief is. Echter, voor een aantal andere biologicals zijn nauwelijks of geen gegevens en wordt er spaarzaam onderzoek gedaan naar dosisverlaging bij deze specifieke middelen. Bij spondylartritis en artritis psoriatica is het (ziekteactiviteit gestuurd) verlagen van medicatie een vrijwel onontgonnen gebied (op één lopende strategiestudie na). Afbouwen van bestaande medicatie is aantrekkelijk voor patiënten, ze hoeven immers minder vaak hun medicatie te nemen (meestal injecties), en hebben minder kans op bijwerkingen. Henk Jan Smid complimenteerde de reumatologen dat zij deze onderzoeksvraag hebben opgenomen in de kennisagenda. “Het is namelijk niet gebruikelijk om afbouwen te onderzoeken. Dit is voor de maatschappij zeer relevant. Het is mooi dat de NVR dit als een belangrijk onderzoeksveld ziet, met grote impact op patiëntenzorg en kosten.”
Klik hier om naar de Kennisagenda van de NVR te gaan.
Bron: Nieuwsbericht ‘Reumatologen aan de slag met kennisontwikkeling’