Nationale Ziekendag
Ieder jaar op de tweede zondag van september is het Nationale Ziekendag. Op deze dag staan we stil bij alle mensen die leven met een ziekte of beperking. We vragen extra aandacht voor deze mensen en hun leefomgeving. De Nationale Ziekendag staat ervoor dat we niet vergeten dat alle mensen, ziek en gezond, samen door het leven gaan.
Chronisch zieken en mensen met een beperking in Nederland
In Nederland leven volgens de Rijksoverheid ruim 10 miljoen mensen met een chronische aandoening. Dat is bijna 60% van alle Nederlanders. Een chronische aandoening betekent dat je een aandoening hebt waarvan je over het algemeen niet meer helemaal zult herstellen. Volgens de Rijksoverheid hebben zo’n 2 miljoen Nederlanders een lichamelijke of verstandelijke beperking. Iemand met een verstandelijke beperking heeft een stoornis in de intellectuele functies. Een verstandelijke beperking kan aangeboren zijn of later in de ontwikkeling ontstaan.
Reuma in Nederland
In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een reumatische aandoening. Hieronder vallen alle mensen die een aandoening hebben die valt onder reuma. Reuma is namelijk een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren, pezen en botten. Soms raken ook je organen beschadigd. Als je reuma hebt, werkt je afweersysteem niet naar behoren. Daardoor treden ontstekingen op die chronisch kunnen zijn. Artrose is de vorm van reuma die het meeste voorkomt. 1,26 miljoen Nederlanders hebben artrose. Daarnaast hebben zo’n 400.000 mensen in Nederland osteoporose, hebben 370.000 Nederlanders jicht en leven er ongeveer 220.000 Nederlanders met ontstekingsreuma.
Het ziektebeeld van reuma
De oorzaak van reuma is bij de meeste soorten nog onbekend. Omgevingsfactoren, zoals roken en overgewicht, en erfelijkheid kunnen een rol spelen bij het ontstaan van reuma. De meeste mensen met reuma ervaren pijn, (extreme) vermoeidheid en stijfheid in de gewrichten of spieren. Daardoor hebben zij soms moeite met bewegen. Reuma is iedere dag anders: de ene dag heb je er veel last van, de andere dag minder. Door de chronische ontstekingen die bij reuma in het lichaam optreden, kan slijtage ontstaan. Vroeger ging dit regelmatig gepaard met vergroeiingen van het lichaam. Tegenwoordig kunnen we dat met behulp van medicatie gelukkig voorkomen. Reumatische aandoening zijn (nog) niet geneesbaar. Wel kunnen medicijnen ontstekingen remmen en pijnklachten verminderen en mogelijk gewrichtsschade voorkomen.
Leven met reuma
Leven met reuma kan een grote uitdaging zijn. Sommige mensen hebben veel last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Daardoor kunnen ze dagelijkse handelingen soms niet meer goed of zelfstandig uitvoeren. Ook een opleiding volgen of werken kan soms niet meer. Dat maakt het lastig om actief mee te blijven draaien in de maatschappij. Dat kan ook een negatief effect hebben op je mentale gezondheid. Hoewel het niet makkelijk is, is het belangrijk om genoeg te blijven bewegen. Daardoor blijven je gewrichten sterk. Bovendien kun je door te bewegen ontstekingen onderdrukken. Mogelijk kan het zelfs een operatie voorkomen. Ook is het verstandig voor mensen met reuma om op hun voeding te letten. Sommige producten, zoals vette vis en peulvruchten bevatten goede stoffen, zoals vitamines en calcium. Andere producten, zoals rood vlees en alcohol, vergroten de kans op ontstekingen juist. Het is belangrijk om hier een goede balans in te vinden, zeker voor mensen met reuma.
Omgaan met mensen een chronische aandoening
Reuma is meestal een onzichtbare ziekte die je aan de buitenkant niet ziet. Daarom is het verleidelijk om te denken dat iemand met reuma zijn klachten overdrijft. Omgaan met die kritiek is voor mensen met reuma of een andere chronische aandoening erg vermoeiend en demotiverend. Het is belangrijk om begrip te tonen voor mensen met een onzichtbare ziekte. Probeer je eens in te leven in iemand die dagelijks leeft met pijn en vermoeidheid. Neem de tijd om naar iemand te luisteren en bied iemand hulp aan. Een kleine helpende hand kan al veel betekenen. Behandel een ander zoals je zelf in die situatie ook behandeld zou willen worden.