Nalaten

Nalaten en reuma
Soms is het goed even stil te staan en na te denken over hoe je de zaken geregeld wilt hebben na je overlijden. Ook als je er niet meer bent, kun je bijdragen aan ons werk. Je kunt een goed doel, zoals de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, in je testament opnemen. Door ons op te nemen in je testament steun je ons werk.

Reuma is voor ruim 2 miljoen Nederlanders, jong en oud, een dagelijkse strijd. Een strijd tegen een blijvende reumatische ziekte, maar ook tegen pijn, vermoeidheid, eenzaamheid en onbegrip. Ongeveer één op de negen Nederlanders heeft een reumatische ziekte. Dit zijn niet alleen ouderen, want zo’n 60% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Iedereen kan reuma krijgen op elke leeftijd, ook kinderen en jongeren. Reuma is nog niet te genezen en dagelijks strijden er mensen om simpelweg ‘mee te kunnen (blijven) doen’: thuis, op school en op het werk. De diagnose reuma heeft voor veel mensen dus grote gevolgen.

Het is belangrijk om oplossingen te kunnen blijven bieden om voluit te kunnen leven met reuma. We moeten ons blijven inzetten voor een goede kwaliteit van leven en het wegnemen van belemmeringen voor mensen met reuma. Hoe meer aandacht er is voor reuma en hoe meer mensen betrokken zijn bij het vinden van een oplossing, hoe beter.
Help je ons mee?

Nalaten: schenken en waaraan?
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Ook zijn wij opgenomen in het Register Erkende Goede Doelen. Een schenking aan een ANBI is voor jou aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Als goede doel hoeven wij over een nalatenschap geen erfbelasting te betalen.
Je bijdrage maakt een wereld van verschil voor ons werk en voor mensen met reuma!

We besteden je nalatenschap aan onze inzet voor mensen met reuma of het doel, waarvoor je het hebt bestemd, zoals bijvoorbeeld:
• de scholing van mensen met reuma, zodat zij kunnen meedoen in onderzoek of voorlichting.
• het bieden van lotgenotencontact, zodat mensen met reuma elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen leren.
• het bieden van voorlichtingsactiviteiten om te leren omgaan met reuma, ook voor partners, ouders en familie.
• activiteiten organiseren voor mensen, die een steuntje in de rug nodig hebben, ongeacht geslacht, leeftijd, religie of afkomst.
• het op de agenda zetten van reuma bij overheidsinstanties, zorgprofessionals, zorgverzekeraars en andere instanties.

Nalaten: hoe werkt dat?
Nalaten aan de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland is gemakkelijker dan je denkt. Het belangrijkste is dat je je wensen in kaart brengt. Wie wil je dat je erfgenamen zijn en hoe wil je jouw nalatenschap verdelen?
Het gaat ons niet om de grootte van je nalatenschap. Wij zijn blij met alle steun, die we krijgen. Als je ons wilt opnemen in je testament, kun je dat op verschillende manieren doen:
Een vast bedrag.
Met een legaat laat je een vast bedrag of bepaalde goederen na aan de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Het resterende deel van je nalatenschap wordt verdeeld over jouw erfgenamen, zoals kinderen, familieleden of vrienden.
Als enig erfgenaam.
Wil je dat jouw volledige nalatenschap aan ons ten goede komt? Dan kun je de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland als enig erfgenaam benoemen.
Als mede-erfgenaam.
Je kunt in jouw testament ook een aantal erfgenamen benoemen, waar de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland er één van is. Je bepaalt zelf hoe je de nalatenschap over erfgenamen verdeelt.
Vruchtgebruik.
Je kunt de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland ook iets nalaten, je huis bijvoorbeeld, en een nabestaande het vruchtgebruik geven. In dat geval blijft deze persoon verzorgd achter, doordat hij of zij in je huis kan blijven wonen.
Fonds op naam.
Je kunt een eigen fonds instellen bij de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, waarvan je zelf de naam bepaalt en de besteding van het geld. Een Fonds op Naam is een schenking aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) met een specifieke opdracht. De fiscale regels bij een Fonds op Naam zijn hetzelfde als bij een gewone schenking. Wil je een ‘Fonds op Naam’ opnemen in je nalatenschap, neem dan contact met ons op.

Notaris
Wanneer je hebt bepaald hoe je de nalatenschap wilt verdelen, maak je een afspraak met de notaris. Deze stelt je testament op. Een testament is een notariële akte waarin je vastlegt, wat er na je overlijden gebeurt met je geld en goederen. Ben je het eens met de inhoud? Dan kun je jouw testament ondertekenen op het kantoor van de notaris.

Juiste tenaamstelling
Neem je onze patiëntenorganisatie op in je testament? Let dan op de juiste tenaamstelling! Geef als tenaamstelling op:
Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.
Postadres: Postbus 58, 6500 AB Nijmegen.
IBAN rekeningnummer NL34 INGB 0006 7571 07.
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 61827126.

CBF-erkenning
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) is als goed doel erkend door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) op 1 maart 2019. Deze erkenning wordt door het CBF toegekend aan goede doelen, die voldoen aan de eisen van het CBF. Meer informatie vind je op https://www.cbf.nl/register-goede-doelen

Algemeen Nut Beogende Instelling – ANBI
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) is door de Belastingdienst aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Donaties aan RZN zijn aftrekbaar, lees meer over de voorwaarden op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/gift-aftrekken

Een ANBI is een organisatie, die zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut.
Naam organisatie: Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
RSIN/Fiscaal nummer: 8545.05.659
Postadres: Postbus 58, 6500 AB Nijmegen

Heb je vragen?
Neem dan contact op met onze voorzitter Gerardine Willemsen. Zij vertelt graag over ons werk, hoe je een goed doel in je testament opneemt of een notaris vindt. Ze is te bereiken op telefoonnummer 06-18647139 of e-mail [email protected]

Heb je de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland al opgenomen in je testament? Dan horen we dit heel graag, zodat we je kunnen bedanken en, als je dat wenst, op de hoogte kunnen houden van ons werk.

Privacy voorwaarden
• Alle persoonsgegevens waar de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland door deze actie toegang toe krijgt, worden vertrouwelijk behandeld en beschermd volgens de wet AVG. De gegevens worden niet aan derden verstrekt.
• De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland legt gegevens vast ter verwerking van de gift. Eventueel, als je toestemming geeft, kunnen we deze gegevens gebruiken om je te informeren over onze activiteiten, projecten en producten.
• De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zorgt ervoor, dat het versturen van je persoonsgegevens in een beveiligde omgeving plaatsvindt. Je persoonlijke gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld en beveiligd. Je kunt dit zien aan het schermpje met slotje en met naam reumazorgnederland.nl, dat in de adresbalk verschijnt. Dit betekent dat je persoonsinformatie of betalingsinformatie niet door derden kan worden onderschept.

Lees meer op https://reumazorgnederland.nl/privacy-verklaring

Help mee