Naar de dokter? Neem altijd jouw overzicht van je medicijnen mee.
In Nederland heeft iedereen recht op goede zorg. Om goede zorg te kunnen geven, is het belangrijk dat zorgverleners op de hoogte zijn van hun patiënten en de medicijnen die zij gebruiken. Wekelijks worden in Nederland meer dan 1.200 mensen in het ziekenhuis opgenomen door medicatiefouten. Bijna de helft hiervan is vermijdbaar: ruim 27.000 vermijdbare ziekenhuisopnames per jaar. Dit moet anders.
In de toekomst overdracht van medicijnen
Nu is het zo dat iedere arts, psychiater, tandarts, apotheek of ziekenhuis een eigen overzicht heeft van de medicatie van een patiënt. Ze kunnen dat (bijna) niet van elkaar inzien.
Met medicatieoverdracht werken wij samen aan veilige zorg
In de toekomst kunnen patiënten altijd een actueel en compleet medicatieoverdracht opvragen. Zij kunnen het overzicht bekijken en ook medicatie toevoegen, zoals paracetamol of andere medicatie die zonder recept te koop is. Het medicatieoverzicht is straks ook altijd beschikbaar voor alle zorgverleners, als de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven.
Advies voor patiënten
Naar de dokter? Neem altijd jouw overzicht van je medicijnen mee. Samen kunnen we ervoor zorgen dat medicatiefouten worden voorkomen. Hieronder een aantal tips:
- Maak samen met de apotheker een overzicht van je medicijnen
Het is belangrijk om een overzicht te hebben van alle medicijnen die je gebruikt. Dit kun je samen met de apotheker maken. Dit heet een medicatieoverzicht. Vertel de apotheker wat voor medicijnen je slikt, smeert of spuit. Dit gaat om de medicijnen waarvoor de arts jou een recept gaf. Noem ook de medicijnen zonder recept. Zoals Ibuprofen. Laat de verpakking zien waar het medicijn inzat toen je het kocht. Vertel ook of je ergens allergisch voor bent. En of een medicijn voor klachten zorgt (bijwerkingen). De apotheker kan dit in een overzicht zetten. Je kunt dit overzicht op papier meekrijgen.
- Geef zorgverleners toestemming om jouw medische gegevens te bekijken
Zorgverleners (artsen, verpleegkundigen) kunnen via een systeem jouw medische gegevens bekijken. En het overzicht van jouw medicijnen. Dat kan alleen als jij zegt dat dit mag. Je geeft de zorgverlener dan toestemming om in jouw medische gegevens te kijken. Dit helpt de zorgverlener om jou goed te behandelen. Wil je geen toestemming geven? Dan moet je zelf jouw medicatiegegevens bijhouden en doorgeven aan andere zorgverleners.
- Neem jouw medicatieoverzicht mee naar je dokter of andere zorgverlener
Heb je een afspraak met je huisarts, een specialist in het ziekenhuis of een andere zorgverlener? Bekijk dan samen het overzicht van jouw medicijnen. Met jouw overzicht van je medicijnen kunnen de zorgverleners zien welke medicijnen jij gebruikt. En dit helpt hen om jou goed te behandelen.
- Wees eerlijk en vertel zoveel mogelijk
Het is belangrijk dat jouw zorgverleners weten of er iets met je aan de hand is. Ben je bijvoorbeeld allergisch? Voor medicijnen of voor een bepaald soort eten. Vertel dit. Vertel ook of medicijnen voor klachten zorgen (bijwerkingen). En of je last hebt van een andere ziektes. Bijvoorbeeld als jouw nieren niet zo goed werken. Rook je, drink je alcohol of gebruik je drugs? Vertel dit ook. Soms werken ze dan niet zo goed.
- Bespreek veranderingen
Is er iets veranderd op je medicatieoverzicht? Laat dit zien aan jouw apotheker, huisarts en andere zorgverleners. Vraag dan hoe deze heten en hoe je ze moet gebruiken. Laat de veranderingen in het overzicht van je medicijnen zetten. Vraag zelf ook een overzicht op papier.
- Laat de zorgverleners het nieuwe overzicht van je medicijnen zien
Vraag om een eigen overzicht van de medicijnen die veranderd zijn. Laat dit zien aan jouw apotheker, huisarts en andere zorgverleners Zo zijn alle zorgverleners goed op de hoogte.
Meer informatie?
Ga voor meer informatie over medicatieoverdracht naar de website: www.samenvoormedicatieoverdracht.nl/patient. Bekijk hier de video voor meer uitleg over medicijnen en medicatieoverdracht.