Myositis – klachten

Huisarts
Als je ziek wordt of klachten hebt, die maar niet weggaan, dan ga je naar de huisarts. Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen en wordt je niet beter, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.

Myositis

Myositis is een auto-immuunziekte. Hierbij is je afweersysteem ‘in de war’ en denkt dat je lichaamseigen cellen de kwade indringers zijn. Je afweersysteem wil die indringers doden. Hierdoor komen ontstekingseiwitten (antistoffen) vrij, waardoor er ontstekingen ontstaan in je spieren. Bij myositis richt je afweersysteem zich tegen spiercellen of bloedvaatjes in je spieren. Je spieren zijn ontstoken en de ontsteking maakt de cellen in je spieren kapot. Spiercellen, die eenmaal kapot zijn, herstellen niet. Je spieren worden daardoor steeds zwakker.  Je krijgt pijn en verliest je spierkracht. De aandoening begint in je bovenarmen en bovenbenen en kan zich verspreiden door je gehele lichaam.

Klachten
Bij myositis kun je last hebben van diverse klachten.
Spierontsteking.
Een ontsteking van de spieren in het bekken en/of je bovenbenen geeft moeite met opstaan uit een stoel en traplopen.
Spierzwakte.
Je spieren worden zwakker en je krijgt vaak problemen met lopen, tillen of andere dagelijkse activiteiten. De spierzwakte zit vooral in de spiergroepen en bij polymyositis in de grote spiergroepen. Een ontsteking in de spieren van je schoudergordel en/of de bovenarmen zorgt voor moeite met het heffen van je armen. Daardoor zijn handelingen als aankleden en haren kammen moeilijk. De schoudergordel is de groep botten, die je bovenste ledematen verbindt met de rest van je skelet.
Huidontsteking.
Als je dermatomyositis hebt, raakt je huid ontstoken. De huidontstekingen komen vooral voor op je handen, je gezicht (rond je ogen en mond) en bij je borst en hals. Door de ontstekingen krijg je pijnlijke jeuk. Krabben helpt daar niet tegen. Soms is je huid zo ontstoken, dat er wondjes en zweren ontstaan en verkleurt je huid af en toe paars/violet.
Verkalking.
Onder je huid ontstaan soms verkalkingen. Deze verkalkingen zijn pijnlijk, vooral op drukplaatsen zoals de buitenkant van je ellenbogen (pijn bij leunen), je billen (pijn bij zitten) en je vingers (pijn bij bewegen). Als de verkalkingen groter worden, kan je huid erboven heel strak gespannen zijn. Je kunt op die plaatsen dan wondjes krijgen.
Slikspieren.
Als je slikspieren aangetast zijn, komt verslikken vaker voor. Je keelspieren kunnen ook gaan opzwellen en de toegang tot de slokdarm wordt daardoor smaller. Hierdoor krijg je ook problemen met het slikken.
Slokdarm.
Je slokdarm is een spierbuis, die het voedsel van je mond naar je maag brengt. Als je myositis hebt, werkt je slokdarm soms minder goed. Je kunt dan het gevoel krijgen dat het voedsel, dat je eet, achter je borstbeen blijft hangen en niet wil zakken. Als de sluitspier van je slokdarm niet goed werkt, krijg je soms ook last van maagzuur, dat omhoog komt. Dat geeft een brandende pijn achter je borstbeen.
Longen.
Je wordt vaak kortademig, als je ademhalingsspieren of longen aangetast zijn. Vaak gebeurt dit alleen als je je inspant, maar als de myositis verergert, wordt je ook in rust kortademig. Als de trilhaartjes in je kleine luchtpijp niet goed meer werken, krijg je regelmatig last van droge hoestbuien. Het slijm kan niet goed weg uit je longen en je krijgt slijmpropjes, waardoor je moet hoesten. Je kunt ook kortademig zijn, omdat de bloeddruk in je longslagader verhoogd is.
Hart.
Heel soms gebeurt het, dat myositis ook je hartspier aantast. Je hart kan dan minder krachtig pompen, waardoor vocht zich ophoopt achter je longen en rond je enkels. Je kunt kortademig worden. Het hartvlies of hartzakje kan ontsteken, waardoor je een flinke stekende pijn krijgt achter je borstbeen.
Gewrichten.
Je kunt pijn krijgen in en rond je gewrichten. Waarschijnlijk, omdat je je gewrichten anders gaat belasten als je spieren minder steun geven. Als je myositis hebt, krijg je daar last van. Het komt bijna niet voor, dat je ook ontstoken gewichten krijgt.
Fenomeen van Raynaud.
Heel soms heb je bij myositis ook last van het fenomeen van Raynaud. Je bloedvaatjes kunnen tijdelijk vernauwen en daarom stroomt er minder bloed door. Je vingers en tenen verkleuren en gaan pijn doen of tintelen. Je krijgt vooral klachten door kou of als een reactie op spanning. Door een slechte doorbloeding ontstaan er soms spontaan zweertjes op je vingers, die moeilijk genezen.
Vermoeidheid.
Deze klacht komt heel veel voor bij auto-immuunaandoeningen, zoals myositis. Er zijn vaak verschillende factoren, die de vermoeidheid veroorzaken en in stand houden. Zo kan vermoeidheid een direct gevolg van je ziekte zijn, maar ook een bijwerking van medicijnen, die je gebruikt. Ook kan de pijn je ’s nachts uit je slaap houden, waardoor je overdag ook moe bent. Je kunt ook vermoeid zijn na een korte periode van staan of lopen.
Pijn.
Je ontstoken spieren doen pijn. Als je je spieren gebruikt, wordt de pijn erger.
Koorts.
Je kunt koorts hebben, maar die verdwijnt weer als de myositis tot rust komt.

Help mee