Multimorbiditeit: moeilijkheden en mogelijkheden
Veel mensen met reuma hebben naast reuma ook nog andere aandoeningen. Dat heet multimorbiditeit. Hoe kun je dan de beste zorg krijgen? Hoe zou die zorg georganiseerd moeten worden? En hoe behoud je het overzicht? Daarover ging het webinar Reuma en Multimorbiditeit. Dit webinar organiseerde de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) op zaterdag 9 april.
Multimorbiditeit
In het webinar vertelden Marlies Verhoeff en Marloes van Onna over multimorbiditeit. Marlies Verhoeff is onderzoekster bij het UMCG en adviseur bij het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Marloes van Onna is reumatoloog in het Maastricht UMC. Volgens hen is multimorbiditeit ingewikkeld, omdat aandoeningen en klachten door elkaar heen kunnen lopen. Het is dan niet precies duidelijk welke klachten door welke aandoening worden veroorzaakt. Dat maakt de behandeling lastig. Bovendien wordt iemand met meerdere aandoeningen vaak behandeld door meerdere specialisten. Voor elke aandoening bezoek je een andere arts. Maar alle aandoeningen hebben invloed op elkaar.
Problemen waar mensen met meerdere aandoeningen tegenaan lopen
Mensen die meerdere aandoeningen hebben, vinden het vaak lastig om overzicht te houden. Ook is het niet altijd duidelijk wie het aanspreekpunt is. Daarnaast vinden veel mensen het onduidelijk in hoeverre artsen onderling overleggen. Ten slotte zijn veel mensen met meerdere aandoening bang om de eigen regie te verliezen.
Regieondersteuning bij multimorbiditeit
De ziekenhuiszorg zou beter georganiseerd moeten worden. Dan worden mensen met meerdere aandoeningen beter ondersteund. Mensen zouden hierbij zelf veel inspraak moeten hebben. Zo kunnen zij zelf aangeven waar ze behoefte aan hebben. Er wordt hard gewerkt om deze regieondersteuning te realiseren. Bijvoorbeeld door wetenschappelijke verenigingen en onderzoekers. Zij bekijken wat er nodig is in de ziekenhuisorganisatie.
Wat kun je zelf doen?
Als je het overzicht over je aandoeningen verliest, is het belangrijk om dit bij je arts aan te geven. Je kunt ook één van je artsen vragen om je medische geschiedenis uit te printen. Zo kun je deze meenemen naar andere afspraken. Daarnaast kun je vragen of er een overkoepelend aanspreekpunt is. Ook kun je vragen wie behandelingen voor jou kan afstemmen. Dat is handig als je merkt dat verschillende behandelingen niet goed bij elkaar aansluiten.
Polikliniek multimorbiditeit voor mensen met reuma
Marloes van Onna heeft een pilot gehouden met een polikliniek multimorbiditeit. Speciaal voor mensen met reuma in het MUMC. Naast reuma kunnen veel mensen namelijk last krijgen van andere aandoeningen. Zo komen osteoporose, hart- en vaatziekten en depressie vaak voor naast reumatoïde artritis. Als iemand ouder wordt, wordt de kans op meerdere aandoeningen bovendien groter. Binnen de polikliniek heeft Marloes gesprekken gevoerd met mensen met reuma. Zij gaven vooral aan goed te willen blijven meedoen in de maatschappij. Het behandelen van de reuma komt dan niet altijd meer op de eerste plaats. Ook reumatologen gaven deze verschuiving aan. Samen beslissen wat op dat moment belangrijk is, is hierbij essentieel.
Maatwerk belangrijk
Er is meer maatwerk nodig bij mensen die meerdere aandoeningen hebben. Alle aandoeningen moeten bij de behandeling worden meegenomen. Tijdens de pilot in de polikliniek stelden mensen met reuma bepaalde doelen op. Ze stelden samen met de reumatoloog een behandelplan op. Na drie maanden volgde een herhaalconsult. Daar bekeken ze samen of de doelen waren bereikt. Dit was vaak het geval. Als doelen niet waren behaald, volgde opnieuw een herhaalconsult.
Meer aandacht nodig voor multimorbiditeit
Na de pilot bleek dat veel mensen na een jaar ‘weer terug bij af waren’. Ze hielden zich niet meer aan het behandelplan. Dit kwam bijvoorbeeld doordat nieuwe gezondheidsproblemen ontstonden. Aan de andere kant was het doel soms al snel behaald. Dan hoefde iemand niet meer terug te komen. Er waren dus veel successen, maar ook tegenslagen. Multimorbiditeit zou daarom meer aandacht moeten krijgen. Voor optimale ondersteuning van mensen met meerdere aandoeningen. Alle gebieden zouden moeten samenwerken. Samen beslissen moet hierbij centraal staan.
Meer informatie
- Kijk binnenkort het webinar over Reuma en Multimorbiditeit terug op de website.
- Het verband tussen verschillende chronische ziekten – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Reuma-morbiditeit – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland