Multimorbiditeit bij reuma: een uitdaging
Veel mensen met reuma hebben naast reuma ook andere aandoeningen. Dat noemen we multi-morbiditeit. Deze combinatie van aandoeningen kan de zorg ingewikkeld maken. Hoe kan je ook met meerdere aandoeningen de beste zorg krijgen? Hoe zou die zorg georganiseerd moeten worden? En hoe behoud je het overzicht? Ook tijdens het EULAR Congres deze week zal dit thema aan de orde komen.
Overzicht verliezen bij meerdere aandoeningen
Het is niet altijd makkelijk om het overzicht te behouden als je te maken hebt met meerdere aandoeningen. Het vinden van een vast aanspreekpunt in de zorg kan een uitdaging zijn, net als het begrijpen van hoe je klachten elkaar beïnvloeden.
Multimorbiditeit: wie heeft de regie?
De ziekenhuiszorg kan beter georganiseerd worden voor mensen met meerdere aandoeningen. Eén van de belangrijkste aanbevelingen is om één zorgverlener de regie te geven. Deze zorgverlener kan dan ook jouw aanspreekpunt zijn, zodat je niet alleen meer zelf al je afspraken, behandeladviezen en medicijnen hoeft bij te houden. Wel is het daarbij belangrijk dat er tijd en geld wordt vrijgemaakt voor de zorgverlener die de regie pakt. Bovendien moet je zelf inspraak kunnen blijven houden in je behandeling, zodat je kan aangeven waar jij behoefte aan hebt. Een andere manier om mensen met meerdere aandoeningen te helpen, is om de zorg meer te organiseren rondom aandoeningen die vaak samen voorkomen, zodat de zorg vooraf al beter op elkaar is afgestemd.
Wat kan je zelf doen?
Het is belangrijk om te praten over je reuma en hoe het je dagelijks leven, werk en relaties beïnvloedt. Het is niet altijd makkelijk om hierover te praten, zeker wanneer je naast reuma ook andere aandoeningen hebt.
Gesprekskaarten
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland heeft speciale gesprekskaarten ontwikkeld om je te helpen praten over waar je mee worstelt. Deze kaarten helpen je om te bedenken wat je wilt bespreken over je ziekte, je leefstijl, je relaties en welzijn, en je dagelijks functioneren. Ook is er een gesprekskaart met handige tips voor, tijdens en na je gesprek met je zorgverlener. Zo kun je je goed voorbereiden en krijg je de ondersteuning die je nodig hebt.
Multimorbiditeit tijdens EULAR Congres
Bij het behandelen van reuma is het belangrijk dat zorgverleners jouw hele plaatje zien. Dus ook de andere aandoeningen en klachten waar je mee worstelt. Hiervoor is het belangrijk dat jij kan aangeven waar je mee worstelt en dat zorgverleners goed met elkaar samenwerken. Tijdens de sessie ‘Taking a holistic view: multidisciplinary care in rheumatology’ op het EULAR congres in Wenen zullen Nele Caeyers (ReumaNet) en Dieter Wiek (Deutsche Rheuma-Liga) hier stil bij staan.