Moeite met eigen regie bij intensieve zorggebruikers
Om de druk op de Nederlandse gezondheidszorg te verlichten, ligt de nadruk steeds meer op de eigen regie van mensen die langdurig ziek zijn. De coronapandemie liet zien dat niet iedereen dit kan. Veel mensen willen of kunnen geen actieve rol nemen in hun zorg, blijkt uit een Nivel-onderzoek.
Integraal Zorgakkoord (IZA) en eigen regie
Het IZA benadrukt gelijke toegang tot zorg, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. De overheid stimuleert zelfmanagement waarbij mensen eerst hun naasten inschakelen voordat ze professionele zorg vragen. Volgens het Nivel heeft een op de vier Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden, wat het voor hen lastig maakt om de juiste zorg te krijgen.
Verschillen in zorgtoegang tijdens de Coronapandemie
Uit een onderzoek van het Nivel onder mensen met chronische ziektes blijkt dat deze doelgroep tijdens de corona periode problemen had met de toegang tot zorg. Die toegang tot zorg was lastiger voor mensen met een chronische ziekte en beperkte gezondheidsvaardigheden. Bijna 40% van de mensen met een chronische ziekte met beperkte gezondheidsvaardigheden gaf aan dat zorgafspraken geannuleerd werden. Waarbij dit slechts 23% was bij mensen met een chronische ziekte en voldoende vaardigheden. Dit laat zien dat mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden meer kans hebben op gezondheidsproblemen bij verminderde toegang tot zorg, zoals tijdens de pandemie.
Zelfmanagement niet voor iedereen vanzelfsprekend
Mensen die langdurige zorg nodig hebben, vinden het belangrijk om regie te houden over hun gezondheid. Of die regie lukt wisselt sterk per persoon. Ongeveer 37% van mensen met een chronische ziekte geeft aan de kennis, vaardigheden of motivatie te missen om actief bij te dragen aan hun zorg. Dit geldt vooral voor ouderen, laagopgeleiden en mensen met ernstige lichamelijke klachten. Ze voelen vaak dat ze de regie niet kunnen delen met hun zorgverleners en laten de besluitvorming liever over aan de zorgverlener.
Beperkte actieve rol bij reuma
De fysieke pijn van reuma kan een groot effect hebben op je leven. Wanneer je ook nog de regie moet nemen over je eigen zorg, kan dit erg vermoeiend zijn. Door te leren om gaan met de pijn en de juiste cirkel mensen om je heen te hebben is deze chronische ziekte al een stuk draagbaarder. Ook kan je de gesprekskaarten van ReumaZorg Nederland meenemen naar je volgende zorg afspraak. Zo maak je sommige lastige onderwerpen bespreekbaar en neem je langzaam weer de eigen regie over je zorg.
Over het Nivel Onderzoek
De bovengenoemde resultaten zijn gebaseerd op onderzoek met de Nivel-panels. Voor het onderzoek naar gezondheidsvaardigheden, zelfmanagement en eigen regie van verschillende groepen zorggebruikers zijn uitkomsten meegenomen uit onderzoek met het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten, het Consumentenpanel Gezondheidszorg en de Longmonitor. Deze panels onderzoeken ervaringen en wensen op het gebied van de zorg van verschillende groepen in de samenleving.
Meer lezen?
Lees hier het originele nieuwsbericht: Deel intensieve zorggebruikers heeft moeite met nemen van eigen regie over hun gezondheid | Nivel.
- Meer regie bij mensen met multimorbiditeit nodig – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Gebruik hier de link naar de gesprekskaarten van ReumaZorg Nederland: Samen Beslissen – Gesprekskaarten – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Lees hier de terugblik op het webinar “Reuma en eigen regie bij pijn.”: Terugblik webinar ‘Reuma en eigen regie bij pijn’ – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland