Module voor het bespreken van werk in de spreekkamer
Hoe moet het met je werk als je ziek bent? Een vraag die niet maar een enkel antwoord kent. Het onderwerp ‘werk’ was nog geen kernonderdeel van het gesprek in de spreekkamer. Nu is er een algemene richtlijn module opgesteld over arbeid bij ziek zijn. Deze module moet helpen om het onderwerp werk vanaf het begin mee te nemen in de zorg voor mensen die langdurig ziek zijn.
Werk en ziek zijn
Theo Senden is klinisch arbeidsgeneeskundige in het RadboudUMC, in zijn tijd als bedrijfsarts miste hij arbeid op de agenda in de patiëntenzorg. Om werk een onderdeel te maken van de zorg is volgens Theo meer nodig dan het aanstellen van een arbeidsgeneeskundige binnen het zorgteam. Werk moet in het hele denken en doen van de medisch specialist, de verpleegkundige en andere zorgverleners zitten. Dit is volgens Senden al nodig vanaf de diagnose in de spreekkamer. Ook reumatoloog Annelies Boonen deelde deze visie. Zij realiseerde zich dat aan het werk gaan en blijven voor veel mensen die ziek zijn niet altijd vanzelfsprekend is. Het is daarom belangrijk dat er niet te lang gewacht wordt met het bekijken van de mogelijkheden tot werken van iemand die ziek is. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat andere problemen rondom het ziek zijn zich opstapelen.
Module voor arbeidsgerichte zorg
Om ervoor te zorgen dat werken en ziek zijn niet altijd apart van elkaar staan, is er een nieuwe module ontwikkeld voor richtlijnen. De module moet een handvat bieden in de spreekkamer. Zo kan werk meteen op worden genomen in het gesprek met de medisch specialist of zorgverlener. De module gaat o.a. in op de volgende punten:
- Laagdrempelig vragen naar werk tijdens doktersafspraak
- Arbeidsgerichte ingrepen inzetten en bij obstakels ondersteunen
- Effect van ondersteuning in de gaten houden
Vooral het op tijd herkennen van obstakels op het werk vanwege ziekte is belangrijk. Door op tijd signalen op te pikken en daar naar te handelen kan langdurige uitval op werk in sommige gevallen voorkomen worden. Senden en Boonen zagen in hun onderzoek dat een poging tot hulp bij mensen die lang in het verzuim zitten minder effectief is dan vroege ondersteuning. Als je juist op tijd al in gesprek gaat, kan je mensen laten zien hoe je op een gezonde manier kan blijven werken. Daarnaast kan werken er in sommige gevallen ook voor zorgen dat je in beweging blijft en dat je sociaal en mentaal actief blijft.
‘Werk’ als thema in richtlijnen
De module moet vooral ook een basis vormen voor richtlijnontwikkelaars. Het is de bedoeling dat de module mee wordt genomen in de richtlijnen die er gemaakt worden voor de verschillende aandoeningen die er zijn. De module is ontwikkeld door een werkgroep met zowel beroepsorganisaties als patiëntenverenigingen. Zo heeft de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland actief vanuit het patiëntenperspectief meegedacht aan het initiatief. Het thema werk bij chronisch ziek zijn staat namelijk hoog op de agenda van ReumaZorg Nederland. Dankzij deze module kan worden gekeken naar een toekomst waar chronisch ziek zijn en werken niet meer los van elkaar staan. Ze komen beide ter sprake in de spreekkamer.
Bron: Gezonde en duurzame arbeidsparticipatie is óók een zaak voor de medisch specialist – Medisch Contact