Mensen met reuma willen met hun zorgverlener ook graag vermoeidheid bespreken
Uit de kennisagenda 2023 van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland blijkt dat vermoeidheid de grootste uitdaging bij reuma is. Ook willen mensen met reuma dat verder onderzoek wordt gedaan naar vermoeidheid. Toch komt het onderwerp nog te weinig ter sprake in de spreekkamer. Gelukkig komt het thema vermoeidheid wel aan bod tijdens het EULAR congres 2024 in Wenen.
Niet gewoon moe!
Veel mensen zijn wel eens ‘gewoon moe’. Als je ‘gewoon moe’ bent, heb je weinig energie. Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen. Je voelt je niet zo fit als normaal. Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker. Vaak gaat de vermoeidheid na een tijdje vanzelf over.
Maar vermoeidheid bij reuma is geen normale vermoeidheid. Het is geen vermoeidheid die gemakkelijk over gaat door bijvoorbeeld een keer vroeg naar bed te gaan of die na verloop van tijd vanzelf over gaat. Het is er eigenlijk altijd.
Het is een vermoeidheid die bovendien uitputtend is, veel kan schommelen en daardoor onvoorspelbaar is. Ook binnen een persoon kan de mate van vermoeidheid schommelen. Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je vermoeid bent. Je hebt lichamelijke signalen en mentale signalen. De vermoeidheid zorgt er dus voor dat je zowel fysiek als mentaal minder goed kunt functioneren. Dit kan ervoor zorgen dat het lastiger wordt om alledaagse dingen te doen, zoals werken, boodschappen doen of meedoen aan sociale activiteiten.
Al met al kan vermoeidheid een grote impact hebben op je dagelijks leven.
Verschillende factoren
Er is niet één oorzaak van de vermoeidheid bij reuma. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Dit kan per persoon verschillen.
Bij sommige mensen wordt vermoeidheid vooral bepaald door 1 of 2 factoren. Er zijn ook mensen waarbij vermoeidheid wordt beïnvloed door veel verschillende factoren. De verschillende factoren hebben niet alleen invloed op de vermoeidheid, maar ze beïnvloeden ook elkaar. Als één factor verandert, veranderen de andere factoren ook mee.
Onderzoek naar vermoeidheid ook op het EULAR congres 2024
In het verleden was er niet veel aandacht voor vermoeidheid bij reuma, maar dat is gelukkig aan het veranderen. Onderzoek is hard nodig. Ook tijdens het EULAR congres 2024 in Wenen besteden ze aandacht aan vermoeidheid. Gisteren vertelde Christina Bode (Universiteit Twente) en Astrid van Tubergen (Maastricht UMC) over pijn en vermoeidheid. Daarnaast maakte EULAR aanbevelingen voor de behandeling van vermoeidheid.
Vermoeidheid bespreekbaar maken
Ondanks dat vermoeidheid moeilijk te behandelen is, is het belangrijk om dit toch met je zorgverlener te bespreken. Zo kunnen jullie samen kijken naar kleine aanpassingen in je leven waardoor vermoeidheid een iets kleiner rol kan spelen in jouw leven met reuma.
Meer lezen:
- Vermoeidheid – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Webinar reuma en vermoeidheid – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Webinar vermoeidheid en omgaan met je energie – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland