Meld jij je bijwerking op je vaccinatie?
Wist je dat de 5 meest gemelde bijwerkingen van een vaccin komen door een natuurlijke reactie van je lichaam? Deze week is het #bijwerkingenweek. Een campagne waar medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb ieder jaar aan meewerken. Dit jaar staat de campagne in het teken van bijwerkingen van vaccins.
Toen het coronavirus vorig jaar aan zijn opmars begon, gingen veel medicijnfabrikanten aan de slag om een nieuw vaccin tegen het virus te ontwikkelen. De ontwikkelaars gebruikten bestaande kennis over vaccins en technieken. Mede daardoor zijn er binnen een jaar verschillende coronavaccins goedgekeurd en op de markt toegelaten.
Het belang van toezicht op de (bij)werking van een vaccin
Net als bij andere vaccins worden ook deze vaccins na markttoelating goed in de gaten gehouden. Het is belangrijk dat mensen hun vermoedelijke bijwerkingen op een vaccinatie melden. Bij het vaccineren van grote groepen mensen kan het namelijk voorkomen dat er onbekende en zeldzame bijwerkingen optreden die tijdens het onderzoek voor een vaccin nog niet zichtbaar waren.
Hoe meld je een bijwerking?
Als je last hebt van een vermoedelijke bijwerking, kan je deze melden via www.mijnbijwerking.nl. Hier verzamelt, registreert en beoordeelt het Bijwerkingencentrum Lareb de mogelijke bijwerkingen in Nederland voor het CBG. Deze Nederlandse meldingen en andere meldingen uit Europa worden onderzocht waardoor we meer kennis over vaccins krijgen. Soms kan een melding zorgen voor een aanpassing van de bijsluiter en productinformatie van een vaccin.
Meer informatie over vaccins
Welke vaccins zijn er?
Er zijn veel verschillende vaccins die bescherming bieden tegen infectie. Zo bestaan er vaccins tegen griep, baarmoederhalskanker of een corona-infectie. Er bestaan ook combinatievaccins. Met deze combinatievaccins ben je met één prik beschermd tegen meerdere infectieziekten. Een voorbeeld is het BMR-vaccin tegen bof, mazelen en rodehond. Daarnaast zijn er vaccins om reizigers te beschermen tegen ziekten die veel voorkomen in andere landen, zoals hepatitis A, hepatitis B en gele koorts.
Hoe werkt een vaccin?
Alle vaccins activeren je afweersysteem. Je lichaam maakt antistoffen aan tegen bepaalde ziekmakende virussen en bacteriën. Als je later echt in aanraking komt met dit virus of deze bacterie dan ben je beschermd. Je afweersysteem ruimt het virus of de bacterie op. Hierdoor word je niet meer ziek of minder ziek.
Hoelang geeft een vaccin bescherming?
Het verschilt per vaccin hoe lang je beschermd bent tegen een infectieziekte. Er zijn vaccinaties, zoals het poliovaccin, waarbij je een leven lang beschermd bent na één vaccinatie. Soms is het nodig om een vaccinatie te herhalen. Zo blijven de antistoffen op peil. Dit is bijvoorbeeld het geval bij tetanus. Het kan ook zijn dat een virus regelmatig verandert, zoals bij het griepvirus. Door deze verandering wordt het vaccin elk jaar aangepast. De griepprik wordt daarom elk jaar herhaald. Er zijn ook vaccins waarbij we nog niet precies weten hoelang het vaccin beschermd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de coronavaccins. Om de beschermingsduur van deze vaccins te ontdekken wordt continuonderzoek gedaan. In deze onderzoeken wordt gekeken naar het aantal antistoffen in het lichaam van gevaccineerde personen. Ook wordt er gekeken of personen die gevaccineerd zijn toch later een corona-infectie krijgen.
Bronnen:
- Internationale bijwerkingenweek: help mee aan een veiliger gebruik van vaccins | Nieuwsbericht | College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (cbg-meb.nl)
- Vaccinaties | College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (cbg-meb.nl)