Meld je bijwerking en help mee bijwerkingen te voorkomen
Deze week is het de internationale bijwerkingenweek, een jaarlijkse campagne waar medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb aan meewerken. Tijdens deze week vragen we aandacht voor het melden van bijwerkingen. Want hoe meer we weten over de bijwerkingen van medicijnen, hoe veiliger medicijnen gebruikt kunnen worden. Deze kennis helpt zorgverleners om het juiste medicijn aan de juiste patiënt voor te schrijven. En daarmee kunnen we bijwerkingen zo veel mogelijk voorkomen.
Melden van een bijwerking is belangrijk
Voordat medicijnen op de markt komen, zijn ze uitgebreid getest. Toch weten we dan nog niet alles van een medicijn. Zo kunnen medicijnen bijvoorbeeld andere bijwerkingen geven wanneer ze samen met andere medicijnen worden gebruikt, of wanneer iemand last heeft van meerdere aandoeningen tegelijk. En soms is een bijwerking zo zeldzaam dat deze tijdens de verplichte testen op proefpersonen niet wordt ontdekt. Daarom hebben we patiënten en zorgverleners nodig om bijwerkingen te melden. Door te melden komen we meer te weten over (het beloop van) bijwerkingen. Met deze kennis kunnen we bijwerkingen beter herkennen, behandelen en soms dus zelfs voorkomen.
Nieuwe en bekende bijwerking melden
Bijna iedereen krijgt wel eens met medicijnen te maken. Bijvoorbeeld met vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma, met medicijnen die worden voorgeschreven door een arts of medicijnen die gekocht zijn bij de drogist of supermarkt.
“Bij het gebruik van medicijnen bestaat altijd een kans op bijwerkingen, maar gelukkig heeft niet iedereen daar last van”, zegt Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb. “De meeste mensen merken voornamelijk de positieve effecten van hun medicijnen en weinig of niets van eventuele bijwerkingen. Maar elk medicijn heeft een risico op bijwerkingen en hoe meer we weten van deze bijwerkingen, hoe veiliger medicijnen gebruikt kunnen worden.”
Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG : “In de bijsluiter staat alle bekende informatie over de mogelijke bijwerkingen van een medicijn. Toch kan het zijn dat de ernst van een bijwerking anders is dan uit onderzoek bleek. Of kan er een nieuwe bijwerking optreden. Daarom is het belangrijk om bijwerkingen te melden; nieuwe bijwerkingen, maar ook bijwerkingen die al in de bijsluiter staan. Zo krijgen we een beter beeld van de veiligheid van een medicijn.”
Hoe bijwerking melden?
Medicijngebruikers en zorgverleners kunnen een vermoedelijke bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl. Bespreek vermoedelijke bijwerkingen daarnaast ook altijd met je arts of apotheker.
Over de internationale bijwerkingenweek
De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse campagne die is geïnitieerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dit jaar doen hier ruim 70 landen aan mee. Namens Nederland zijn dit medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb.
Lees ook
Alles over medicijnen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Medicijn – bijwerking – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland