Meerdere gewrichtsprothesen bij mensen met heup- of knieartrose
Mensen met artrose hebben vaak last van meerdere gewrichten. Dit kan ervoor zorgen dat ze meerdere gewrichten moeten laten vervangen door een prothese, vooral in de heupen en knieën. Dit gebeurt vaak als mensen erg veel pijn hebben en als pijnstillers of fysiotherapie niet meer helpen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van meerdere gewrichtsprothesen op het herstel, vergeleken met mensen die maar één gewricht vervangen hebben. Een aantal Nederlandse onderzoekers heeft hier recent onderzoek naar gedaan met behulp van de Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI).
Onderzoek naar gewrichtsprothesen
De studie onderzocht mensen met artrose die tussen 2011 en 2020 hun eerste heup- of knieprothese kregen. Deze mensen stonden geregistreerd in de Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI). De LROI is een register voor orthopedische operaties. Hierin staan de gewrichtsprothesen (heup, knie, enkel, schouder, elleboog, pols, vinger en duim) die in Nederland geplaatst zijn. Ongeveer 140.000 mensen kregen een knieprothese. Hetzelfde aantal kreeg in die periode een heupprothese.
Waar keken onderzoekers naar?
- Hoe vaak mensen meerdere heup- en knieprothesen krijgen.
- Hoeveel tijd er gemiddeld zit tussen de eerste prothese en de volgende.
- In welke volgorde de prothesen geplaatst worden.
- Hoe mensen met meerdere prothesen zich voelen in vergelijking met patiënten die maar één prothese hebben.
Wat laat het onderzoek zien?
- Een derde van de mensen met artrose die een heup- of knieprothese krijgt, heeft uiteindelijk meerdere prothesen nodig.
- Meestal wordt het andere been geopereerd.
- De tijd tussen de eerste en tweede operatie is gemiddeld 2 jaar, en tussen de volgende operaties 4 en 5 jaar. Relatief weinig mensen hebben binnen tien jaar meer dan twee prothesen nodig.
- Vrouwen, mensen met een hoger BMI en jongere patiënten lopen meer risico op meerdere operaties.
- Mensen met meerdere prothesen voelen zich in het algemeen wat minder goed, maar dit verschil was erg klein vergeleken met mensen die 1 prothese hebben gekregen.
En hoe nu verder?
Veel mensen krijgen uiteindelijk meerdere protheses. Daarom zou dit vaker moeten worden meegenomen in onderzoek naar de resultaten van prothese-ingrepen. Zo weten we beter wat we kunnen verwachten bij artrose in verschillende gewrichten en hoeveel protheses mogelijk nodig zijn. Dit zorgt voor realistischere verwachtingen voor mensen met artrose en zorgverleners.
Dit onderzoek helpt artsen en mensen met artrose te begrijpen wie risico loopt op meerdere operaties. Zo kunnen ze verwachtingen beter inschatten en de zorg en tevredenheid na de operatie verbeteren.
LROI
De LROI is in 2007 opgezet door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Er is gestart met de registratie van heup- en knieprothesen. Vanaf 2014 kwamen daar de schouder-, elleboog-, enkelprothesen en PROMs bij. In 2016 de pols-, vinger- en duimprothesen. Ze gebruiken de gegevens om de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de orthopedische zorg verder te verbeteren.
Bron
Wil je meer informatie lezen over dit onderwerp? Dan vind je hier de publicatie over dit onderzoek, samen met een Nederlandse samenvatting: Publicatie in Journal of Arthroplasty: Meerdere gewrichtsprothesen bij patiënten met heup- of knieartrose
Meer lezen
Meer informatie over artrose en gewrichtsprothesen vind je op de website van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland:
- Artrose – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Artrose in je knie of heup? De Keuzekaart in beeld helpt je bij het kiezen van een behandeling – Nationale Vereniging Reumazorg Nederland
- Gewrichtsprothesen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI)