Meer risico op osteoporose bij Reumatoïde artritis
Wat veel mensen niet weten, is dat je met reumatoïde artritis (RA) ook meer risico loopt op botbreuken en osteoporose (botontkalking). Hoe komt dit? Wat kan je doen tegen osteoporose? En hoe kan je jezelf testen op osteoporose? Hierover vertellen we meer in dit bericht.
Het verband tussen reumatoïde artritis en osteoporose
Reumatoïde artritis (RA) is een vorm van reuma die naast ontstekingen en pijn ook kraakbeen- en botverlies kan veroorzaken. Daardoor hebben mensen met RA 1,5 keer zo veel kans op een botbreuk dan de algemene bevolking. Met RA heb je daarnaast meer risico op osteoporose bij het gebruik van steroïden, bij gewrichtsschade en bij verminderde fysieke activiteit. Daar gaan we hieronder verder op in.
Gebruik van steroïden
Glucocorticosteroïden (zoals prednison), worden vaak gebruikt om pijn en zwelling bij RA te verminderen. Langdurig gebruik van deze medicijnen leidt tot botverlies en een verhoogde kans op een botbreuk en osteoporose. Dat kan al optreden in de eerste 3-6 maanden van de behandeling.
Schade
Bij RA valt je afweersysteem je eigen gewrichten aan, die als reactie ontstoken raken. De schade die hierbij ontstaat, veroorzaakt vaak meer ontstekingen en schade aan andere delen van je lichaam. Je bot rond de ontstoken gewrichten wordt het meest aangetast. Ook dit verhoogt de kans op een botbreuk en osteoporose.
Inactiviteit
RA zorgt vaak voor pijn. Dat maakt het voor veel mensen met RA lastig om te blijven bewegen. Een gebrek aan beweging kan botten verzwakken, waardoor de kans toeneemt op osteoporose.
Hoe bescherm je de gezondheid van je botten?
Als je RA hebt, moet je proactief zijn in het beschermen van je botgezondheid. Hiervoor hebben we de volgende tips:
- Laat regelmatig de gezondheid van je botten controleren.
- Zorg ervoor dat je genoeg calcium binnenkrijgt.
Calcium zorgt voor sterke en gezonde botten met de aanmaak van botmassa. Voedingsmiddelen waar calcium in zit, zijn onder andere groene bladgroenten, broccoli en noten. - Zorg ervoor dat je genoeg vitamine D opneemt.
Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam voldoende calcium uit je darmen opneemt. De hoeveelheid vitamine D in je lichaam neemt toe als gevolg van zonlicht op je huid. In voeding zoals vette zeevis (haring, makreel, zalm), margarine en boter zit ook vitamine. - Zorg voor een gezonde, evenwichtige voeding en een normaal lichaamsgewicht.
- Rook niet en drink zo min mogelijk alcohol.
- Probeer lichamelijk actief te blijven.
- Neem alleen door een arts voorgeschreven medicijnen.
- Voorkom valpartijen.
Doe de osteoporose test
Met de test van de Internationale Osteoporose Federatie (IOF) kan je in een paar eenvoudige stappen controleren of je meer risico loopt op osteoporose. Als je denkt meer risico te lopen op osteoporose, maak dit dan bespreekbaar met je huisarts. Het gesprek kan aanleiding zijn voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis, waar je getest wordt op osteoporose. Doe ook de test op: IOF Risk Check (osteoporosis.foundation)