Meer mensen met knie- en heupartrose dan gedacht
Er blijken veel meer mensen met knie- of heupartrose bij de huisarts te komen dan werd gedacht. Dat laat Nivel-onderzoeker Ilgin Arslan zien in haar promotieonderzoek, door niet alleen te kijken naar mensen bij wie de officiële code ‘artrose’ in het elektronische patiëntendossier staat. Zij keek ook naar aantekeningen in de notities van deze dossiers. Het aantal mensen met knie- en heupartrose is in dat geval twee keer zo groot. Omdat artrose zoveel voorkomt, is het belangrijk dat deze aandoening hoger op de gezondheidsagenda komt te staan.
Knie- en heupartrose
Artrose kan in alle gewrichten in je lichaam voorkomen, waaronder je knie en heup. Het is een chronische aandoening en komt veel voor. Bij artrose worden de laagjes kraakbeen aan het uiteinde van je botten dunner. Als het kraakbeen volledig weg is, schuren de botten in je gewricht tegen elkaar aan. Daardoor kun je last krijgen van pijn en stijfheid. Ook worden je gewrichten vaak warm en dik. Artrose kan er uiteindelijk voor zorgen dat je moeite hebt om te bewegen, waardoor je beperkt wordt in je dagelijks functioneren. Mensen met artrose kunnen hier dan ook veel last van hebben en hebben soms medische zorg nodig. De behandeling van artrose kan bijvoorbeeld bestaan uit fysiotherapie of het aanpassen van je levensstijl. Maar ook een chirurgische behandeling of kunstprothese zijn soms mogelijkheden.
Meten van het aantal mensen met knie- en heupartrose
Huisartsen kunnen in de elektronische dossiers van hun patiënten codes zetten voor bepaalde aandoeningen. Bijvoorbeeld voor artrose. Door te kijken naar het aantal registratiecodes voor ‘artrose’ in elektronische patiëntendossiers, kun je het aantal mensen met knie- of heupartrose meten. Maar uit eerder onderzoek blijkt dat niet alle mensen met knie- of heupartrose ook echt de code ‘artrose’ in hun dossier krijgen. Daardoor is het met deze meetmethode niet duidelijk hoeveel mensen in Nederland echt artrose hebben. Dat maakt het lastig om zorgbeleid voor deze aandoening te ontwikkelen.
Hulp van algoritmes om mensen met knie- en heupartrose op te sporen
Daarom is het belangrijk om niet alleen naar de officiële registratiecodes in patiëntendossiers te kijken. Onderzoeker Arslan en haar collega’s hebben algoritmes ontwikkeld om mensen met knie- of heupartrose op te sporen, die in hun elektronische patiëntendossier niet de code ‘artrose’ hebben gekregen. Het algoritme kan deze mensen opsporen door notities van de dossiers te doorzoeken op woorden voor ‘knie-artrose’ of ‘heupartrose’. De onderzoekers gebruikten dit algoritme in een database met gegevens van 2,5 miljoen patiënten van Nederlandse huisartspraktijken. Daaruit blijkt dat het aantal mensen met knie- of heupartrose twee keer zo hoog is als het aantal gebaseerd op alleen de officiële registratiecode ‘artrose’.
Daadwerkelijke aantal mensen met artrose belangrijk voor effectief zorgbeleid
Het is belangrijk om het daadwerkelijke aantal mensen met artrose goed in beeld te hebben. Niet alleen om te weten hoeveel mensen met artrose er echt zijn in Nederland, maar ook om zorgbeleid hierop aan te kunnen passen. Nu en in de toekomst. Gezondheidsinstanties als het RIVM baseren hun beleid nu bijvoorbeeld op een toename van 40% van mensen met artrose in 2040. Maar het onderzoek van het Nivel laat zien dat het aantal mensen met artrose bijna verdubbelt. Dat maakt artrose straks een van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland. Het zal daarom een hoge druk leggen op het zorgsysteem. Een nog veel hogere druk dan tot nu toe werd gedacht. Het onderzoek van het Nivel benadrukt dan ook hoe belangrijk het is om knie- en heupartrose hoger op de gezondheidsagenda te zetten.
Duurzaam zorgsysteem
Alleen als beleidsmakers een realistisch beeld hebben van het aantal mensen met artrose in Nederland, kunnen zij gepast zorgbeleid ontwikkelen. Dan kunnen zij bijvoorbeeld goed inschatten hoeveel mensen in de toekomst bepaalde zorgmiddelen voor artrose nodig hebben. En hier hun planningen op afstemmen. Dat maakt en houdt het zorgsysteem duurzaam, waarbij mensen betaalbare en goede zorg krijgen.
Meer lezen?
- Hier lees je meer over het onderzoek van het Nivel
- Artrose – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Artrose in je knie of heup? De consultkaart in beeld helpt je bij het kiezen van een behandeling – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Omgaan met artrose – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland