Wanneer je de diagnose RA krijgt, zit je vooral met vragen: ‘Welke behandeling helpt het beste tegen mijn pijn, koorts en ontstekingen?’, ‘Wat kan ik zelf doen om mijn gewrichten te beschermen?’, ‘Helpt een bepaald dieet?’, ‘Hoe blijf ik in beweging?’ maar ook ‘Hoe blijf ik ook met RA aan het werk?’. Pfizer RA staat stil bij het belang van het bespreekbaar maken van deze vragen tijdens een gesprek met je arts.
Je bent zelf de expert op het gebied van je ziekte
Een behandeling voor RA heeft meer kans van slagen als je door je arts wordt betrokken bij je eigen behandelplan. Als je zelf kunt mee beslissen over je behandeling, raak je er meer bij betrokken en ben je ook beter in staat om een behandeling vol te houden. Mensen die mee beslissen zijn uiteindelijk meer tevreden en therapietrouw.
Elke patiënt met RA is uniek en heeft daarom een behandeling op maat nodig. Bovendien spelen vaak allerlei persoonlijke aspecten een rol bij het wel of niet goed aanslaan van een behandeling.
Passende behandeling
Wat vind je belangrijk, welke bijwerkingen vind je (nog) acceptabel? Hoeveel pijn heb je en word je soms misselijk? Is het zwaar om drie keer per dag medicijnen in te nemen? Wat verwacht je van je behandeling? Hoe belangrijk is het om te kunnen werken? Heb je een kinderwens? Wat vind je belangrijk om te doen in je leven? Het antwoord op deze vragen is belangrijk. Ze helpen je om samen met je arts na te denken over een behandeling die bij jou past.
Drie goede vragen
Het is dan ook aan te raden om het gesprek met je arts vooraf goed voor te bereiden. Een geheugensteuntje hiervoor zijn de 3 goede vragen:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden?
- Wat betekent dit voor mijn situatie?
Ga voor meer informatie naar: ‘Meer grip op je RA door samen beslissen’.