Medicijnen sneller beschikbaar door gelijktijdige beoordeling
Patiënten moeten zo snel mogelijk toegang hebben tot nieuwe geneesmiddelen. Dat willen alle betrokken partijen: patiëntenorganisaties, de overheid, zorgverleners en de farmaceutische industrie. Zorginstituut Nederland heeft samen met medicijnautoriteit CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) een werkwijze ontwikkeld om (innovatieve) medicijnen eerder beschikbaar te maken voor patiënten. Dit kan door de beoordeling van de vergoeding van medicijnen (door het Zorginstituut Nederland) al tegelijkertijd met de beoordeling voor toelating tot de markt uit te voeren (door het CBG).
Normale procedure: 2 beoordelingen na elkaar
In een normale procedure voor toelating van geneesmiddelen tot het basispakket van de zorgverzekering, werken het CBG en het Zorginstituut na elkaar. Eerst moet het CBG het nieuwe geneesmiddel beoordelen voor toelating tot de markt. Vervolgens beoordeelt het Zorginstituut of het nieuwe medicijn kan worden toegelaten tot het basispakket van de zorgverkering. Als voor beide procedures een goedkeuring is, kan de zorgverlener het medicijn voorschrijven aan de patiënt
Parallelle procedure: 2 beoordelingen gecombineerd
Met de nieuwe werkwijze blijft de beoordeling voor de vergoeding van een medicijn net zo zorgvuldig als de normale beoordeling. Alleen is deze beoordeling wel zo’n 3 maanden eerder klaar. De nieuwe werkwijze heeft de parallelle procedure. Vanaf februari 2022 beiden het Zorginstituut en het CBG de parallelle procedure als standaardoptie aan. Door deze nieuwe parallelle procedure kan de patiënt dus eerder beschikken over nieuwe medicijnen.
Bron
Nieuwsbericht CBG: Medicijnen sneller beschikbaar door gelijktijdige beoordeling
Lees ook
Snellere goedkeuring medicijnen dankzij corona? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland