Medicijn – vergeten

Je medicijn vergeten

Soms vergeet je je medicijn in te nemen. Kan dat kwaad?
Als je een medicijn gebruikt, dan kun je vergeten je medicijn in te nemen. Dat kan door drukte zijn, maar ook bijvoorbeeld omdat je moe bent. Het medicijn dat je voorgeschreven hebt gekregen, is afgestemd op jouw situatie. De werking ervan is alleen dan optimaal, als je je aan de dosering houdt en het medicijn op de juiste momenten inneemt. Dus als je af en toe je medicijn niet inneemt, zal je behandeling niet het gewenste resultaat hebben. Het hangt van het soort medicijnen af welke gevolgen dit voor je heeft.
Je dokter en apotheker kennen je situatie en kunnen je het beste advies geven. Bij de apotheek kun je ook vragen naar hulpmiddelen, waarmee je het innemen van je medicijnen minder snel vergeet.

Wanneer kun je je vergeten medicijn weer innemen?

Basisregels
Wanneer je je medicijn weer kunt innemen, als je het vergeten bent:
• verschilt per medicijn.
• hangt er ook van af hoe vaak je het medicijn per dag inneemt.

De algemene basisregels hiervoor zijn:
• je neemt je medicijn 1x per dag in: dan neem je de vergeten dosis in tot 8 uur vóór de volgende dosis.
• je neemt je medicijn 2x per dag in: dan neem je de vergeten dosis in tot 4 uur vóór de volgende dosis.
• je neemt je medicijn 3x per dag in: dan neem je de vergeten dosis in tot 2 uur vóór de volgende dosis.
• je neemt je medicijn 4x per dag in: dan neem je de vergeten dosis in tot 1 uur vóór de volgende dosis.

• je neemt nooit een dubbele dosis in.

Let op! Dit geldt niet voor alle medicijnen!
Als je twijfelt, lees dan de bijsluiter bij je medicijn of neem contact op met je arts of apotheker.

Waar moet je op letten bij innemen vergeten medicijn?

Uitzonderingen op de algemene basisregels
• gebruik je de pil (anticonceptie)? Lees dan goed de bijsluiter door, want bij dit medicijn is het afhankelijk in welke week van je (inname)cyclus je zit.
• gebruik je een cumarinederivaat (trombosedienst)? Ben je vandaag vergeten dit medicijn in te nemen? Dan mag je het dezelfde dag gewoon innemen. Kom je daar morgen, dus de volgende dag, pas achter? Neem dan eerst contact op met de trombosedienst.
• gebruik je een bloedverdunner en/of antistollingsmiddel? Deze kun je tot 4 uur na je gebruikelijke innametijdstip innemen. Daarna ga je door met je normale schema. Neem geen dubbele dosis!
• gebruik je dagelijks vitamine D? Sla dan de vergeten dosis over en ga verder met je normale schema. Gebruik je vitamine D per week of per maand? Dan kun je tot 2 dagen na het innamemoment je medicijn alsnog innemen.
• gebruik je een medicijn tegen afstoting? Deze medicijnen moet je op een vast tijdstip innemen. Is er meer dan 4 uur verstreken na het afgesproken innamemoment? Neem dan contact op met je apotheker of dokter.
• gebruik je een virusremmer (bijvoorbeeld een medicijn tegen hepatitis)? Als je dit medicijn (vaak) vergeet, dan is de kans groot dat het medicijn zijn werking verliest en het virus resistent wordt tegen het medicijn. Hou de algemene basisregels aan als je een dosis vergeten bent, maar zorg er voor dat dit niet vaak voorkomt!
• gebruik je een medicijn dat je inspuit? Lukt het niet meer om je medicijn te nemen op de geplande dag? Als je bijvoorbeeld normaal op dinsdag en zaterdag je injectie inspuit en je vergeet dat te doen? Als je de dosis van dinsdag vergeet, daar kom je op woensdag achter. Dan injecteer je deze vergeten dosis op woensdag! Let erop, dat de volgende dosis dan ook een dag later wordt, dus zaterdag wordt een injectie op zondag! Injecteren op woensdag en zondag wordt dan je nieuwe schema.
Overleg met je apotheker, als het nieuwe schema niet in je dagelijks leven past en ga niet zelf de dagen aanpassen.

Hoe voorkom je, dat je vaker je medicijn vergeet in te nemen?

• Je kunt een pillendoos gebruiken om je medicijnen per dag in te sorteren. Die kun je bij de apotheek, bij een drogist of op internet kopen.
• Neem je medicijn in op een vast terugkerend moment. Je kunt bijvoorbeeld je medicijn innemen vóór het tandenpoetsen, vóór of na een maaltijd of vóórdat je gaat slapen. De keuze voor een innamemoment hangt wel af van welk medicijn je gebruikt, want sommige medicijnen mag je niet op elk willekeurig tijdstip innemen. Deze informatie vind je in de bijsluiter bij het medicijn.
• Je kiest voor maximaal 4 innamemomenten op een dag. Minder kan ook. De apotheek kan je helpen bij de keuze voor deze momenten.
• Je schrijft op in welke situaties je vaak je medicijn vergeet te slikken. Als je de oorzaak kent, kun je hier rekening mee houden. Je kunt dat bijvoorbeeld bijhouden in een papieren of digitaal medicijndagboek.
• Je kunt een medicijnwekker app downloaden. Als je chronisch ziek bent, dan is het erg belangrijk om je medicijnen op tijd in te nemen. Via deze app krijg je op tijd een seintje, wanneer het tijd is om je medicijnen in te nemen. Je kunt eenvoudig innameschema’s opstellen. Zo hou je, ook als je veel verschillende medicijnen hebt, het overzicht wanneer je wát moet innemen.
• Je kunt kiezen voor een medicijnrol bij de apotheek. Apotheken leveren medicijnen steeds vaker uit in medicijnrollen. Een medicijnrol is een rol met een rij aan elkaar zittende zakjes met pillen en tabletten in de goede samenstelling en dosering. Je voorkomt dat je een dubbele dosis medicijnen neemt, een inname overslaat of je medicijn te vroeg inneemt. Voor ieder innamemoment van de dag heeft de medicijnrol een apart zakje met je pillen en tabletten.
Je kunt zo overzicht houden over je medicijnen en je hebt op het zakje precies staan wat je moet weten: je naam; de naam van je medicijn; een omschrijving van het uiterlijk van de verschillende medicijnen in het zakje; de datum; en het innametijdstip van je medicijn. Je scheurt een zakje af op het moment van innemen. Niet alle medicijnen kunnen in een medicijnrol geleverd worden. Zetpillen, zalven en inhalatiemedicijnen passen er bijvoorbeeld niet in. Ook een medicijn dat je maar af en toe neemt of een inhalator kunnen niet in een medicijnrol. Medicijnrollen passen in een dispenser. Lees meer op https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/medicijnrollen
• Neem altijd je medicijnen mee als je op pad gaat, het liefst ook extra medicijnen. Dan heb je bij onverwachte gebeurtenissen of vertraging ook voldoende medicijnen bij je en kun je ze niet vergeten in te nemen.

Help mee