Medicijn – afval
Wat is medicijnafval?
Wat is medicijnafval?
Medicijnafval bestaat uit alle medicijnen, die:
– over de houdbaarheidsdatum heen zijn.
– gebruikte en ongebruikte medicijnen, die je niet meer gebruikt.
Dit betreft:
– je medicijnen op recept, die je bij de apotheek haalt.
– je zelfzorgmedicijnen of medicijnen in lage dosis, die je bij de supermarkt, drogist of apotheek haalt.
Alles dus, van wat je slikt, injecteert of op je lichaam smeert voor je gezondheid, bijvoorbeeld paracetamol, hooikoorts tabletten, vitaminetabletten, antibiotica, anticonceptiepil, oogdruppels, neusspray, hoestdrank, zalf, lotions, medicijnen op recept enz.
Wat moet je niet doen?
Gooi nooit je medicijnafval in de vuilnisbak weg. Dat is slecht voor je leefomgeving, maar ook, omdat kleine kinderen of (huis)dieren er misschien bij kunnen. Dat is erg gevaarlijk voor de kinderen, die ze kunnen openmaken en ermee spelen en voor (huis)dieren.
Wat mag er wel bij het huisvuil?
• Schone lege flesjes van glas: kunnen zonder etiket in de glasbak.
• Schone flesjes van plastic: kunnen zonder etiket bij het plastic afval.
• Verpakkingsmateriaal van papier: kartonnen doosjes kunnen zonder etiket bij het oud papier.
• Verband, watten: kunnen in de vuilnisbak.
Medicijnafval in riool en grondwater
Medicijnen heb je nodig, als je ziek bent. Maar je koopt ook steeds meer medicijnen in lage dosis en zelfzorgmiddelen bij supermarkt, drogist en apotheek voor dagelijks gebruik. Al deze middelen hebben een houdbaarheidsdatum of worden maar kort gebruikt. Dan ruim je ze op, want je kunt ze niet blijven bewaren.
Wat moet je dan nooit doen?
Je moet je medicijnafval nooit weggooien in het toilet of via de gootsteen thuis. Maar soms doen mensen dat wel. Dan worden gebruikte en ongebruikte medicijnen en zelfzorgmiddelen door het toilet of de gootsteen weggespoeld, als ze niet meer nodig zijn of als de houdbaarheidsdatum verlopen is.
Wat gebeurt er dan?
Dan komen al deze medicijnresten in het rioolwater terecht.
Ook op andere manieren gebeurt dat al. Er komt al veel in het rioolwater terecht, want als je een medicijn of zelfzorgmiddel gebruikt, dan komen deze stoffen via je lichaam in je urine en ontlasting terecht en dan via de wc in het rioolwater. Of je wast een zalf of gel weer van je lichaam af in douche of bad of uit je kleding in de wasmachine of in de gootsteen en dit komt ook allemaal in het rioolwater terecht.
Het is daarom belangrijk dat je probeert om dat zo veel mogelijk te voorkomen.
Rioolwater en de rioolwaterzuivering
Het rioolwater wordt vervoerd naar een rioolwaterzuivering. Bij de zuivering van het rioolwater worden sommige medicijnresten redelijk goed uit het water gehaald. Maar er zijn ook medicijnresten, die niet of nauwelijks verwijderd kunnen worden uit het rioolwater. Het gezuiverde rioolwater, waar dan nog steeds al die medicijnresten inzitten, wordt geloosd in het oppervlaktewater en het grondwater.
Het oppervlaktewater en het grondwater worden vervuild met de medicijnresten en andere stoffen. Dat is niet alleen slecht voor ons, maar ook voor alle dieren, organismen en planten in het water, die daardoor ziek worden of afsterven. Ook is het niet kunnen verwijderen van medicijnresten uit het rioolwater een probleem voor de bereiding van schoon drinkwater voor ons.
Het is dus belangrijk, dat de gebruikte of ongebruikte medicijnresten, die je weggooit, niet in je leefomgeving terecht komen.
Apotheek
Wat doe je dan wel?
Je kunt je medicijnafval, dus alle medicijnen en zelfzorgmiddelen, die over de houdbaarheidsdatum heen zijn of overgebleven zijn, inleveren bij de apotheek.
Inleveren bij de apotheek is gemakkelijk, want de apotheek zit vaak bij je in de buurt. En ga je nieuwe medicijnen halen, dan kun je gelijk de oude gebruikte en ongebruikte medicijnen meenemen om ze in de inleverbox in de apotheek te gooien.
Wat en hoe lever je in?
Je doet de medicijnen en zelfzorgmiddelen in een plastic zak.
• Verpakkingstrips (blisters) met medicijnen: die lever je zonder de buitenste verpakking in.
• Glazen en plastic flesjes en tubes met medicijnen en medicijnresten: je verwijdert het etiket met je naam erop, voor je ze inlevert.
• Gebruikte en ongebruikte ampullen en insulinepatronen: je doet deze in een aparte plastic zak.
• Gebruikte injectienaalden, spuitnaald-combinaties: in de naaldencontainer. Deze lever je altijd in door ze in de gele naaldencontainer te doen. Hiermee voorkom je prikincidenten. Een naaldencontainer krijg je vaak gratis bij je apotheek, wanneer je injectienaalden gebruikt voor het toedienen van je medicijn. Is dat niet zo, vraag dan bij de apotheek, wat je het beste kunt doen.
Apotheken hebben afgesproken in hun gedragscode om teruggebrachte medicijnen op de juiste manier af te voeren. Sommige apotheken nemen, ondanks deze gedragscode, toch geen medicijnen terug. Je kunt hierover een klacht indienen bij www.landelijkmeldpuntzorg.nl.
Inzamelpunt gemeente
Wat doe je dan wel?
Je kunt alle medicijnen en zelfzorgmiddelen, die over de houdbaarheidsdatum heen zijn of overgebleven gebruikte en ongebruikte medicijnen, die je niet meer gebruikt, ook inleveren bij het inzamelpunt voor klein chemisch afval (kca) bij je gemeente.
Wat en hoe lever je in?
Je doet de medicijnen en zelfzorgmiddelen in een plastic zak.
• Verpakkingstrips (blisters) met medicijnen: die lever je zonder de buitenste verpakking in.
• Glazen en plastic flesjes en tubes met medicijnen en medicijnresten: je verwijdert het etiket met je naam erop, voor je ze inlevert.
• Gebruikte en ongebruikte ampullen en insulinepatronen doe je In een aparte plastic zak.
• Gebruikte injectienaalden, spuitnaald-combinaties: in de naaldencontainer. Gebruikte injectienaalden of spuitnaald-combinaties kun je inleveren in de gele naaldencontainer. Hiermee voorkom je prikincidenten. Een naaldencontainer krijg je vaak gratis bij je apotheek, wanneer je injectienaalden gebruikt voor het toedienen van je medicijn. Is dat niet zo, vraag dan bij de apotheek, wat je het beste kunt doen.
Medicijnafval verwerking
Verwerking in verbrandingsovens
Als je het medicijnafval weg gooit in de vuilnisbak, dan belandt het op de vuilnisbelt en in de gewone verbrandingsoven van de afvalverwerker. Deze verbrandingsoven is niet geschikt voor verwerking van klein chemisch afval.
Speciale verbrandingsovens
De apotheek slaat de ingezamelde plastic zakken met hun inhoud op in een speciale verpakking. Die wordt bij de apotheek opgehaald door een inzameldienst, als deze speciale verpakking vol is. Bij de inzameldienst wordt alles, ook het klein chemisch afval (kca) van de gemeente, opgeslagen in speciale depots. Het afval uit deze depots wordt door de afvalverwerker dan vernietigd in speciaal daarvoor geschikte verbrandingsovens. De reinigingsinstallaties in deze speciale verbrandingsovens zuiveren de afvalgassen, die vrijkomen bij de verbranding.