Maak je werk bespreekbaar in de spreekkamer
Reuma kan ervoor zorgen dat je even moet stoppen met werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je tijd nodig hebt om te herstellen. Of misschien kun je bepaald werk niet meer doen. Het is belangrijk dat je dit bespreekt met je arts. Een arts kan een helpende hand bieden en je ondersteunen in het proces van leven met reuma en werken. De Patiëntenfederatie Nederland pleit er dan ook voor om werk vaker onderwerp van gesprek te laten zijn in de spreekkamer.
De belangen van werk
De Patiëntenfederatie Nederland pleit voor meer aandacht voor werk gerelateerde onderwerpen in de spreekkamer. Uit onderzoek blijkt dat mensen met reuma die ondanks ziekte kunnen blijven werken, een hogere kwaliteit van leven ervaren. Werk biedt structuur, vermindert geldzorgen en geeft zingeving. Het is daarom heel belangrijk dat het werk van een patiënt besproken wordt in de spreekkamer met de behandelend arts. Uit een onderzoek onder het zorgpanel van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt echter dat dit bij de helft van de patiënten gedurende hun zorgtraject niet gebeurt.
Een oproep tot samenwerking
Het blijkt dat veel patiënten tijdens hun zorgtraject niet over werk spreken met hun arts, terwijl 68% van hen dit wel zou willen. Het belang van werk in relatie tot gezondheid wordt vaak onderschat. Een beter gesprek tussen arts en patiënt over werk kan de impact van een behandeling vergroten. Hoewel het bespreken en aanpakken van uitdagingen op het werk als gevolg van ziekte geld kan kosten, levert het ook een besparing op. Zo kan een goed gesprek arbeidsongeschiktheid voorkomen, benadrukt de Patiëntenfederatie Nederland. De federatie roep op tot gezamenlijke actie van ministeries, zorgverleners, werkgevers en werknemers om werk standaard in het zorgtraject op te nemen. Daarnaast moet er volgens de federatie een passende financiering overwogen worden.
Bron: Bespreek het werk van een patiënt vaker in de spreekkamer