Lupus erythematodes – zwangerschap

Zwangerschap 

• Vertel op tijd aan je dokter, dat je kinderen wilt of zwanger bent. Sommige reumamedicijnen (kunnen) je vruchtbaarheid beïnvloeden of kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Het is aan te raden je zwangerschap te proberen te plannen in overleg met je dokter, wanneer je lupusactiviteit laag is.
• Gebruik, in overleg met je dokter, tijdens je zwangerschap geen medicijnen, die schadelijk kunnen zijn voor je baby, zoals cyclofosfamide, cyclosporine en mycofenolaatmofetil. Als je een van deze medicijnen moet innemen of als je ziekte heel actief is, gebruik dan in overleg met je dokter anti-conceptie.
• Oestrogeentherapie kan enkele milde of gematigde laesies van lupus veroorzaken, maar de symptomen van lupus lijken niet veel erger te worden. Het hormoon oestrogeen kan het risico op bloedstolsels verhogen.
• Er is een grotere kans op miskramen en zwangerschapsvergiftiging als je het antifosfolipiden-syndroom hebt. Meestal wordt de ziekte tijdens je zwangerschap niet erger. In de kraamtijd en de maanden daarna is er een kleine kans, dat dit wel gebeurt, maar onduidelijk is, hoe dat komt.
• Als je ernstig ontstoken nieren hebt als gevolg van je systemische lupus erythematodes (SLE), dan kun je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hebben.
• Als je zwanger bent en je hebt systemische lupus erythematodes (SLE), dan heb je een grotere kans op een miskraam.

Je ziekte doorgeven?

Vrouwen met systemische lupus erythematodes (SLE) of cutane lupus erythematodes (CLE) hebben een kleine kans van 5% om de ziekte door te geven aan hun ongeboren kind. De kans op neonatale lupus is klein, want in je baarmoeder is de foetus beschermd door de placenta.

Effect van je ziekte bij een pasgeboren baby

Bij een pasgeboren baby zijn er twee problemen mogelijk:
• een lupusachtige huiduitslag
De knobbeltjes en schilferige plekken verschijnen 2 tot 6 weken na de geboorte. Na ongeveer 3 maanden is de huiduitslag weer weg.
• een congenitaal hartblock
Dit is een aangeboren storing in de prikkelgeleiding binnen het hart. De baby’s hebben een heel langzame hartslag en opgezwollen hartkamers. Ongeveer de helft van de baby’s met neonatale lupus heeft zo’n hartblock. De artsen proberen een hartblock al vroeg op te sporen met een hartecho. Zij kunnen de foetus dan al voor de geboorte met medicijnen behandelen. Direct na de geboorte kan de chirurg bij baby’s met een aangeboren hartblock een pacemaker inbrengen. Dit gebeurt als de hartslag erg laag is.

Kijk voor meer informatie ook op: Reuma – zwangerschap

Help mee