Lupus erythematodes – vormen

Wat is lupus erythematodes?

Lupus betekent ‘wolf’ en wijst op de vlindervormige uitslag in je gezicht, die lijkt op de witte tekening op de snuit van een wolf. Erythematodes wijst naar de rode kleur van de huiduitslag.

Vormen van lupus erythematodes

Lupus erythematodes (LE) op de huid
1.
Cutane lupus erythematodes (CLE)
Hierbij is je huid is ontstoken en heb je huiduitslag.
Er zijn drie vormen van cutane lupus erythematodes (CLE), dit zijn:
Acute cutane lupus erythematodes (ACLE).
De huiduitslag ontstaat vrij snel en kan over je gehele lichaam verspreid zitten. Het zijn kleine en grote rode vlekken, soms wat hoger liggend dan je huid, soms wat licht schilferend. De vlekken verdwijnen vanzelf weer, maar vaak zijn er hormoonzalven nodig om je huid rustig te krijgen. ACLE laat geen littekens achter. Je huid reageert sterk op zonlicht en geeft op de zon beschenen gebieden een rode huiduitslag. Dit gebeurt niet meteen, maar vaak pas enkele weken na blootstelling aan de zon. Kenmerkend voor ACLE is een vlindervormige, rode huiduitslag in je gezicht. Het lijkt alsof je te lang in de zon hebt gezeten. Als je op de rode plek drukt, verdwijnt de roodheid, maar daarna komt de rode plek gewoon weer terug. Zonlicht of liggen onder de zonnebank zorgt voor meer of ergere rode plekken. Hierbij ben je vaak heel ziek.
Bij deze vorm heb je heel vaak ook systemische lupus erythematosus (SLE).
Subacute cutane lupus erythematodes (SCLE).
SCLE komt meestal symmetrisch voor op je lichaam. Het kan gaan om vele rode, schilferende, kleine ronde, vaak samenvloeiende plekjes, kleine tot grote ringvormige plekken of een rode, verdikte, schilferende plek op de huid die scherp afgetekend is. De plekken komen voor op de huid, die wordt blootgesteld aan zonlicht, zoals je romp, schouders, hals, nek, gezicht, onderarmen, handen en vingers. Ultraviolet licht is slecht voor de aandoening en als je veel in de zon zit of onder de zonnebank gaat, worden de klachten meestal erger. Er zijn bij subacute cutane lupus meestal geen klachten in het gezicht. In tegenstelling tot CDLE zijn er geen littekens of pigmentverschuivingen en kunnen de plekken zonder restklachten genezen. De huidplekken kunnen doen denken aan psoriasis of eczeem.
Bij 10 tot 50% van de personen met de huidaandoening SCLE gaat de ziekte later over in SLE.
Chronische discoïde lupus erythematodes (CDLE) of chronische cutane lupus erythematodes (CCLE).
CDLE heeft rode, ronde tot ovale scherp begrensde plekken, die samen kunnen vloeien tot een grotere oppervlakte. De ovale plekken op de huid zien er rood, schilferig en verdikt uit. Deze plekken zitten vooral op de behaarde hoofdhuid of in het gezicht, maar ze kunnen ook op de rest van het lichaam voorkomen (armen, benen, romp). De plekken geven meestal geen pijn of jeuk. De ovale plekken kunnen littekens en pigmentveranderingen veroorzaken. Bij genezing kleuren de huidplekken vaak wat lichter of donkerder en er blijft littekenweefsel achter. De huid voelt dan wat harder en is ingezonken. Als dit gebeurt op je behaarde hoofdhuid of in je baardstreek kan dit er voor zorgen, dat er haarzakjes verdwijnen, waardoor je op die plek blijvend kaal blijft.
Vrouwen hebben meer kans om CDLE te krijgen dan mannen. Bij de meeste mensen met CDLE blijft de aandoening beperkt tot de huid. Maar bij 1 tot 5% van de mensen met CDLE kan het overgaan in SLE.

Lupus erythematodes (LE) veroorzaakt door medicijnen
2. Drug induced lupus erythematodes (DILE)
Deze vorm van lupus ontstaat door het gebruik van bepaalde medicijnen of door een allergische reactie op medicijnen. De meeste mensen zijn tussen de 50 en 70 jaar oud en gebruiken vaker medicijnen, die DILE kunnen veroorzaken. De klachten verdwijnen, als je het medicijn niet meer inneemt.

Lupus erythematodes (LE) op de huid en met ontstekingen in gewrichten en organen
3. Systemische lupus erythematodes (SLE)

Bij systemische lupus erythematodes (SLE) heb je bijvoorbeeld, naast huiduitslag, ook blijvend last van ontstekingen in verschillende organen (bijvoorbeeld longen, hart of nieren), spierpijn, gewrichtspijn, zware vermoeidheid, koorts en gewichtsverlies. Bij een systemische auto-immuunziekte is de ziekte over je gehele lichaam verspreid.

Help mee