Lupus erythematodes – oorzaak

Wat is lupus erythematodes?

Lupus betekent ‘wolf’ en wijst op de vlindervormige uitslag in je gezicht, die lijkt op de witte tekening op de snuit van een wolf. Erythematodes wijst naar de rode kleur van de huiduitslag.
Lupus erythematodes (LE) komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Erfelijke aanleg, vrouwelijke hormonen en omgevingsfactoren, zoals roken, lijken betrokken bij het ontstaan van de ziekte. De ziekte begint meestal, als je tussen de 20 en 40 jaar oud bent. Als je een Aziatische of Afrikaanse afkomst hebt, dan heb je meer kans op de ziekte dan mensen met een andere afkomst.

Oorzaak

Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte, omdat je afweersysteem zich als het ware keert tegen je eigen lichaam. Je afweersysteem keert zich dan niet alleen tegen lichaamsvreemde ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Het denkt onterecht, dat je lichaamseigen cellen ook vreemde ziekteverwekkers zijn. Je afweersysteem wil al deze indringers doden. Hierbij komen ontstekingseiwitten (antistoffen) vrij. Deze bestrijden de ziekteverwekkers. Als deze ontstekingseiwitten (antistoffen) onjuiste oproepen doen, waarbij je lichaamseigen cellen ook gezien worden als vreemde ziekteverwekkers, dan worden ze auto-antistoffen genoemd. Bij een afweerreactie op je lichaamseigen cellen krijg je dan ontstekingsreacties zonder dat er een vreemde ziekteverwekker aanwezig is.
• Bij cutane lupus erythematodes (CLE) ontstaan er door de afweerreactie ontstekingen in je huid en in het slijmvlies van de mond. De oorzaak, waarom cutane lupus erythematodes (CLE) ontstaat, is onbekend.
• Bij systemische lupus erythematodes (SLE) komen daar ontstekingen bij in je gewrichten, spieren en/of organen, zoals bijvoorbeeld nieren, zenuwen en bloedvaten. De oorzaak, waarom systemische lupus erythematodes (SLE) ontstaat, is onbekend. SLE is een systemische auto-immuunziekte en komt voor bij ongeveer 30 op de 100.000 mensen. Het komt 9 keer vaker voor bij vrouwen en ontstaat vooral bij vrouwen tussen de 25 en 35 jaar.
• Bij drug induced lupus erythematodes (DILE) is de oorzaak het gebruik van bepaalde medicijnen. Bij drug induced lupus erythematodes (DILE) worden de lupusachtige klachten veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen of na een allergische reactie op medicijnen. De meeste mensen, die deze aandoening krijgen, zijn tussen de 50 en 70 jaar en gebruiken vaker medicijnen, die deze vorm van lupus kunnen veroorzaken.

oorzaak Lupus Erythematodes SLE

Help mee