Lupus erythematodes – omgaan met …

Wat kun je zelf doen?

• Bespreek met je dokter alle behandelmogelijkheden.
Kies de behandeling die bij jouw leefstijl past.
• Neem je medicijnen op tijd in.
• Als je huidklachten hebt, raadpleeg ook een huidtherapeut bij jou in de buurt om daar ook de behandelmogelijkheden van je huid te bespreken.
Bescherm je tegen de zon.
Probeer direct zonlicht te vermijden of gebruik in ieder geval een zonwerende crème of lotion met een beschermingsfactor van tenminste 30. Draag een hoed met brede rand en kleding, die voldoende beschermt.
Rook niet.
Er zijn aanwijzingen, dat roken de genezing van de huidafwijkingen belemmert. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor ook de klachten bij het fenomeen van Raynaud verergeren. Bij systemische lupus erythematodes (SLE) bestaat een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en op botontkalking en roken bevordert het ontstaan hiervan.
Warmte helpt meestal goed, als je vingers en tenen pijnlijk zijn door het fenomeen van Raynaud.
Soms helpt het om handschoenen te dragen, als je naar buiten gaat, zo nodig zelfs in de zomer.
Regelmatig bewegen. Met regelmaat sporten (minimaal 30 minuten per dag) helpt je om je gewrichten soepel te houden en kan hart- en vaatziekten en hartaanvallen voorkomen.
Infecties vermijden.
Als je systemische lupus erythematodes (SLE) hebt, dan ben je vatbaar voor een infectie, vooral als je corticosteroïden of immunosuppressiva gebruikt.
Vermijd zo veel mogelijk stress en spanning.
Lijdt je erg onder je huidaandoening? Dan kan psychologische hulp helpen.
Verlaag je risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Je kunt zelf je risicofactoren voor een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol gehalte in je bloed aanpakken door gezond te leven.
• Gebruik de juiste anti-conceptie.
Sommige soorten anti-conceptiepillen kunnen niet gebruikt worden, dat is afhankelijk van de ernst van je ziekte. Je dokter kan je adviseren over de beste anticonceptiemethode.
• Laat je dokter jaarlijks een bloed- en urinecontrole doen om de ontwikkeling van SLE te controleren.

Help mee