Patiënten informatie

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan. Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen, maar omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht, maar ook erfelijkheid kunnen een rol spelen. De meeste vormen zijn behandelbaar, maar niet te genezen.

Vaak wordt gedacht dat alleen oudere mensen reuma krijgen. Maar dat is niet zo: 60 procent van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen. Kenmerkend voor reuma is een chronische ontsteking van meerdere gewrichten. De ontsteking komt vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten, maar kan zich in vrijwel alle gewrichten manifesteren met vooral pijn en stijfheid. Reumatische gewrichtsontstekingen zijn te herkennen door: het dik en warm worden van gewrichten; langdurige pijn in spieren en/of gewrichten en/of pijn en stijfheid als men even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt.

Reuma in 3 categorieën

Reuma is in principe een systeemziekte. Dat wil zeggen dat de ziekte op het hele lichaam ingrijpt. Ook klachten als moeheid, gewichtsverlies, koorts en stoornissen van organen als het hart, de bloedvaten, de longen, de zenuwen en de nieren komen voor. Bij reuma kunnen deze klachten vanzelf ontstaan. Reuma kun je onderverdelen in drie categorieën:

  • Ontstekingsreuma. Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere
    gewrichten beschadigen, waaronder reumatoïde artritis, spondyloartritis en complexe auto-immuunziekten.
  • Artrose. Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten.
  • Weke delenreuma. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.

U vindt op deze pagina links informatie over diverse onderwerpen, die u als reumapatiënt aangaan, zoals informatie over medicijnen, hulpmiddelen en andere zaken. Deze zijn opgenomen in de aparte groene informatieblokken hiernaast. De informatie zal gaandeweg aangevuld worden.

Ook met reuma wilt u niets liever dan gewoon mee blijven doen aan het leven van alledag. Toch loopt u, ondanks alle positieve wil, tegen obstakels op. Hoe gaat u om met emoties als teleurstelling en onmacht? Hoe verdeelt u op een slechte dag uw energie tussen werk, opvoeding, huishouden, sociale verplichtingen en aandacht voor uzelf? Wat zijn mogelijke bijwerkingen van uw medicatie? Wat zijn biologicals? Welke hulpmiddelen worden nu eigenlijk wel en niet vergoed?

De ziekte reuma kunnen wij helaas nog niet voor u genezen.
Wel kunnen wij u helpen om zo goed mogelijk met uw aandoening om te gaan.